Naši predkovia sa stravovali striedmo

Čím väčší výber, tým horšie. Začínajúcej kuchárke radí mama i svokra, núkajú sa exotické kuchyne, priateľky sa chvália francúzskymi špecialitami či pochúťkami z mora. Človek chce všetko skúsiť, až si napokon priveľkou prieberčivosťou len uškodí.

Raz si pochutnávame na talianskej pizze, inokedy zase na slovenskej zabíjačke od krstnej. O pár dní skúsime čínsku kuchyňu alebo sa dáme pozvať na husacie hody, až spektrum chutí zavŕšime hamburgerom či iným nezdravým produktom rýchleho občerstvenia. A potom pre zažívacie problémy nemôžeme zaspať, s nevôľou počúvame odporúčania lekára nekonzumovať údeniny alebo sa na nás prilepí baktéria od každého, čo len trochu prechladnutého kolegu.

Neprejedali sa a boli zdravší

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nesprávnymi stravovacími návykmi si rozhádžeme hodnoty cholesterolu či cukru v krvi a zarobíme si na základ pre viaceré vážne ochorenia. Ani imunitný systém, ktorý má chrániť náš organizmus pred vonkajšími vplyvmi, si takto nebudujeme. Skôr ho úspešne likvidujeme. Riešenie je pritom jednoduché. Stačí sa inšpirovať skladbou potravín našich predkov, ktorí tak rýchlo nepodľahli nádche alebo chrípke a výberom jedál si dokázali udržať rovnováhu základných životných funkcií. Spôsob stravovania bol síce aj výsledkom skromnejších pomerov, ale určite i múdrosti, ktorá už dokázala zhodnotiť prínos jednotlivých druhov potravín pre organizmus.

SkryťVypnúť reklamu

Pohľad do historickej kuchyne

Medzi základné potravinové zložky patrili obilniny, z ktorých sa pripravoval chlieb alebo posúchy či nekysnuté placky, ale aj obilné kaše, a tiež halušky, šúľance, fliačky a iné cestoviny posypané kapustou, makom, tvarohom alebo bryndzou.

Zemiaky zasýtili kedykoľvek, pripravené na desiatky spôsobov, neraz len tak upečené v šupke. Ako hlavné jedlo sa pripravovali často v kombinácii s kyslou kapustou. A zemiaky sa pridávali aj do chlebového cesta.

Zeleninu si dopestovala každá gazdiná a bola preto ľahko dostupná. Najobľúbenejšími na území celého Slovenska boli kapusta, repa a samozrejme strukoviny, z ktorých ženy varili sýte a zdravé pokrmy.

Ovocie sa jedlo podľa regiónov, aké sa kde urodilo, či už jabĺčka, hrušky, alebo slivky, no neboli to nijaké pestované sorty. Vitamíny si však ľudia dopĺňali zberom lesných jahôd, čučoriedok, brusníc a malín, ktoré zavárali alebo z nich varili lekvár. Bez cukru, ovocie len nasypali po okraj do nádoby, ktorú uzavreli a pri pečení chleba vložili do pece. Vytvorená kôrka na povrchu zabránila, aby sa ovocie pokazilo. Rôzne druhy húb pozbierané v lese zase dotvárali originálnu chuť polievok a omáčok či zimnej kapustnice.

SkryťVypnúť reklamu

Pred každým sviatkom očista

Na sviatky pribudli koláče, fánky a šišky. Cukrilo sa však všeobecne málo, prisladzovalo sa skôr medom. Vajcia sa pridávali najmä do jedál, varené sa jedli na Veľkú noc. Mäso sa konzumovalo len zriedka, najčastejšie po zabíjačke a počas sviatočných dní, keď musel byť hojný stôl. Smäd sa uhasínal vodou, ale i mliekom či cmarom, ktorý zostal po mútení masla. Pila sa biela káva uvarená z cigórie a bylinkové čaje osladené ovocnými sirupmi. Predvídavo pred každými hodmi však mali naši predkovia do zvykov zakomponovaný pôst. Takto si svoj organizmus pravidelne čistili.

My sa aspoň čiastočne môžeme inšpirovať spôsobom stravovania minulých storočí, a po dňoch sviatočných, keď sa stoly prehýbajú od kalorických maškŕt, vyskúšať aj prostejší druh varenia.

SkryťVypnúť reklamu

A možno jednoduchší štýl stravovania bude dôvodom, že zimu zvládneme v lepšej kondícii ako zvyčajne, keď dokážeme odolať útokom všetkých tých vírusov a baktérií.

Hrachový prívarok

300 g suchého hrachu, 100 g zeleru, soľ, 40 g masti, 30 g hladkej múky, 40 g cibule, mleté čierne korenie

Suchý hrach preberieme, umyjeme a namočíme cez noc do studenej vody. Pridáme očistený a pokrájaný zeler a uvaríme spolu domäkka. Z masti a múky urobíme zápražku, pridáme nadrobno posekanú cibuľu, popražíme a dáme do uvareného hrachu. Osolíme, okoreníme a ešte spolu povaríme. Podávame s opečeným vajcom a chlebom.

Ščepková omáčka

200 g sušených jabĺčok, 100 g sušených sliviek, 40 g masti, 30 g hladkej múky, klinčeky, soľ

SkryťVypnúť reklamu

Sušené jablká (ščepky) a slivky uvaríme v menšom množstve vody, do ktorej sme pridali pár klinčekov a trochu soli. Z múky a oleja urobíme svetlú zápražku, ktorou omáčku zahustíme. Ak je omáčka priveľmi hustá, trochu ju rozriedime vodou a necháme prejsť varom.

Alžbeta Slováková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 749
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 577
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 736
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 605
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 577
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 371
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 106
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 238
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu