Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Naši predkovia sa stravovali striedmo

Čím väčší výber, tým horšie. Začínajúcej kuchárke radí mama i svokra, núkajú sa exotické kuchyne, priateľky sa chvália francúzskymi špecialitami či pochúťkami z mora. Človek chce všetko skúsiť, až si napokon priveľkou prieberčivosťou len uškodí.

Raz si pochutnávame na talianskej pizze, inokedy zase na slovenskej zabíjačke od krstnej. O pár dní skúsime čínsku kuchyňu alebo sa dáme pozvať na husacie hody, až spektrum chutí zavŕšime hamburgerom či iným nezdravým produktom rýchleho občerstvenia. A potom pre zažívacie problémy nemôžeme zaspať, s nevôľou počúvame odporúčania lekára nekonzumovať údeniny alebo sa na nás prilepí baktéria od každého, čo len trochu prechladnutého kolegu.

Neprejedali sa a boli zdravší

Nesprávnymi stravovacími návykmi si rozhádžeme hodnoty cholesterolu či cukru v krvi a zarobíme si na základ pre viaceré vážne ochorenia. Ani imunitný systém, ktorý má chrániť náš organizmus pred vonkajšími vplyvmi, si takto nebudujeme. Skôr ho úspešne likvidujeme. Riešenie je pritom jednoduché. Stačí sa inšpirovať skladbou potravín našich predkov, ktorí tak rýchlo nepodľahli nádche alebo chrípke a výberom jedál si dokázali udržať rovnováhu základných životných funkcií. Spôsob stravovania bol síce aj výsledkom skromnejších pomerov, ale určite i múdrosti, ktorá už dokázala zhodnotiť prínos jednotlivých druhov potravín pre organizmus.

Skryť Vypnúť reklamu

Pohľad do historickej kuchyne

Medzi základné potravinové zložky patrili obilniny, z ktorých sa pripravoval chlieb alebo posúchy či nekysnuté placky, ale aj obilné kaše, a tiež halušky, šúľance, fliačky a iné cestoviny posypané kapustou, makom, tvarohom alebo bryndzou.

Zemiaky zasýtili kedykoľvek, pripravené na desiatky spôsobov, neraz len tak upečené v šupke. Ako hlavné jedlo sa pripravovali často v kombinácii s kyslou kapustou. A zemiaky sa pridávali aj do chlebového cesta.

Zeleninu si dopestovala každá gazdiná a bola preto ľahko dostupná. Najobľúbenejšími na území celého Slovenska boli kapusta, repa a samozrejme strukoviny, z ktorých ženy varili sýte a zdravé pokrmy.

Ovocie sa jedlo podľa regiónov, aké sa kde urodilo, či už jabĺčka, hrušky, alebo slivky, no neboli to nijaké pestované sorty. Vitamíny si však ľudia dopĺňali zberom lesných jahôd, čučoriedok, brusníc a malín, ktoré zavárali alebo z nich varili lekvár. Bez cukru, ovocie len nasypali po okraj do nádoby, ktorú uzavreli a pri pečení chleba vložili do pece. Vytvorená kôrka na povrchu zabránila, aby sa ovocie pokazilo. Rôzne druhy húb pozbierané v lese zase dotvárali originálnu chuť polievok a omáčok či zimnej kapustnice.

Skryť Vypnúť reklamu

Pred každým sviatkom očista

Na sviatky pribudli koláče, fánky a šišky. Cukrilo sa však všeobecne málo, prisladzovalo sa skôr medom. Vajcia sa pridávali najmä do jedál, varené sa jedli na Veľkú noc. Mäso sa konzumovalo len zriedka, najčastejšie po zabíjačke a počas sviatočných dní, keď musel byť hojný stôl. Smäd sa uhasínal vodou, ale i mliekom či cmarom, ktorý zostal po mútení masla. Pila sa biela káva uvarená z cigórie a bylinkové čaje osladené ovocnými sirupmi. Predvídavo pred každými hodmi však mali naši predkovia do zvykov zakomponovaný pôst. Takto si svoj organizmus pravidelne čistili.

My sa aspoň čiastočne môžeme inšpirovať spôsobom stravovania minulých storočí, a po dňoch sviatočných, keď sa stoly prehýbajú od kalorických maškŕt, vyskúšať aj prostejší druh varenia.

Skryť Vypnúť reklamu

A možno jednoduchší štýl stravovania bude dôvodom, že zimu zvládneme v lepšej kondícii ako zvyčajne, keď dokážeme odolať útokom všetkých tých vírusov a baktérií.

Hrachový prívarok

300 g suchého hrachu, 100 g zeleru, soľ, 40 g masti, 30 g hladkej múky, 40 g cibule, mleté čierne korenie

Suchý hrach preberieme, umyjeme a namočíme cez noc do studenej vody. Pridáme očistený a pokrájaný zeler a uvaríme spolu domäkka. Z masti a múky urobíme zápražku, pridáme nadrobno posekanú cibuľu, popražíme a dáme do uvareného hrachu. Osolíme, okoreníme a ešte spolu povaríme. Podávame s opečeným vajcom a chlebom.

Ščepková omáčka

200 g sušených jabĺčok, 100 g sušených sliviek, 40 g masti, 30 g hladkej múky, klinčeky, soľ

Skryť Vypnúť reklamu

Sušené jablká (ščepky) a slivky uvaríme v menšom množstve vody, do ktorej sme pridali pár klinčekov a trochu soli. Z múky a oleja urobíme svetlú zápražku, ktorou omáčku zahustíme. Ak je omáčka priveľmi hustá, trochu ju rozriedime vodou a necháme prejsť varom.

Alžbeta Slováková

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 580
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 870
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 650
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 290
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 414
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 386
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 294
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 311
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 300
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 487
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME