už pred 6000 rokmi. Súčasní vedci hovoria, že 20. storočie bolo z medicínskeho hľadiska obdobím antibiotík, toto storočie by sa mohlo stať vekom probiotík.
Týmto výrazom (pro bios, pre život) sú pomenované mikroorganizmy a látky, ktoré výrazne prispievajú k črevnej mikrobiálnej mikroflóre. Vo veľkom množstve ich obsahujú práve kyslomliečne výrobky, aj bryndza. Bakteriálne osídlenie čriev tvorí súčasť nášho imunitného systému. "Dospelý človek má až jeden a pol kilogramu baktérií, ktoré sú tam permanentne a okrem toho, že sú pre neho neškodné, sú do určitej miery aj nápomocné. Probiotické baktérie likvidujú patogénne baktérie. Dostávame ich do tela konzumáciou, pre chorého je však účinnejšie zaobstarať si ich v lekárni, kde ich je viac druhov a sú upravené tak, aby ich získal v dostatočnom množstve," odporúča profesor Pružinec. Aký je v týchto súvislostiach jeho názor na tzv. črevnú sprchu? "Keď si niekto vymyje z tela to, čo tam má byť, to mu nemôže prospieť. Je to nesprávny prenos informácií z Ázie, kde sa tak očisťovali fakíri." Podobne za nerozumné považuje tzv. soľné jaskyne umelo vytvárané v domoch uprostred miest. Desaťcentimetrová "omietka" soli nahodená na múry nemôže vytvoriť prostredie porovnateľné s prírodnými jaskyňami pod zemou so stálou teplotou i vlhkosťou vzduchu bez škodlivých baktérií.
Viktória Stanová