Čokoládu ako prví objavili juhoamerickí Indiáni. V tejto oblasti rástol kakaovník a tamojší obyvatelia odhalili povzbudzujúce účinky jeho plodov. Rozdrvený kakaovník zalievali vodou a ponúkali ho nielen svojim hosťom, ale stal sa nápojom, ktorí sa pil na oslavách a ako povzbudenie pred bojom. Podávali ho bez cukru a omnoho trpkejší ako ho v súčasnosti poznáme. Do Európy sa plody kakaovníka dostali vďaka Krištofovi Kolumbusovi, v roku 1502. Španieli však nevedeli, čo s plodmi robiť. S nápadom prišiel o pár rokov Hernando Cortés, ktorý ho získal od Aztékov. Kakaový prášok sa ešte v tej dobe nepredával. Predávali sa len plody kakaovníka, ktoré sa pred výrobou nápoja museli drviť na prášok. Ak chcel niekto piť horúcu čokoládu, zalial prášok horúcou vodou. Osviežujúci bol aj čokoládový nápoj, ktorý sa zalieval studenou vodou.
Cortésa nápoj natoľko oslovil, že ho ponúkol svojmu kráľovi. Ten bol nápojom tak uchvátený, že móda čokolády sa začala rýchlo rozširovať v španielskych vyšších kruhoch. Tak ako sa dnes na honosných večierkoch podáva šampanské, v tej dobe sa podávala studená a horúca čokoláda. Neskôr sa na kráľovskom dvore začalo podávať aj ovocie poliate čokoládou. Čokoládový nápoj sa podával nielen na sladko, ale pridávali do neho aj škoricu, čili papričky a klinčeky. Dokonca vraj jedávali aj mäso s čokoládovou omáčkou. I keď sa pila denne, šľachtici aj kniežatá ju považovali za luxus.
V roku 1828 objavil Holanďan Heutena lis na odstránenie tikov z kakaových plodov, vďaka čomu sa kakao stalo rozpustnejším. Ďalšie zdokonalenie kakaa priniesli Švajčiari Henry Nestlé a Daniel Peter. Nestlé mal pôvodne továreň na kondenzovanie mlieka. Spolu s Petrom skúsili do mlieka pridať kakao. V roku 1875 vznikla prvá mliečna čokoláda.
Čokoládové nápoje boli v minulosti zdrojom múdrosti a slúžili tiež na zlepšenie sexuálnych schopností.
Energiu dodáva telu cukor, tuk a karbohydráty. Vďaka tuku, ktorý nápoj obsahuje, sa trávi veľmi pomaly. Po vypití jedného čokoládového nápoja denne, telo prijíma horčík a železo, zvyšuje sa telesná a duševná aktivita.
Čokoláda a čokoládové nápoje sa bežne využívajú aj v kozmetickom priemysle. Obľúbený je čokoládový zábal, kúpeľ, masáž, ale i telový či pleťový krém.