A to už ani nehovoriac o overenom fakte, že v boji proti upchatému nosu horúce víno hravo strčí do vrecka všakovaké predražené paralenové tablety.
Je vcelku jedno, aké víno na prípravu tohto zázračného nápoja zvolíme.
Nemusí byť najkvalitnejšie, pretože pri príprave a ochucovaní nápoja sa prívlastkové vlastnosti vína aj tak vytrácajú, nemal by to však byť ani lacný presladený krabicový bolehlav. Nuž a to, či na prípravu vína zvolíme severský či stredoeurópsky postup, je tiež vecou vkusu.
Severské varené červené víno Glögi (pred Vianocami ho možno v obchodoch kúpiť vo fľašiach ako polotovar) sa okrem tradičných surovín ako klinčeky, škorica a cukor vyznačuje pridaním ošúpaných mandlí, pomarančovej kôry bez bielej časti, sultániek, a - samozrejme - fínskej vodky (s mierou!).
Pri našom zaužívanom postupe pridáme do vína škoricu, klinček, koliesko či dve citrónu (predtým ho v horúcej vode zbavíme chemikálií), prípadne tmavozelenej limetky alebo jabĺčka. Nejde to ani bez cukru, tiež však s mierou - najlepší je hnedý alebo trstinový (ak pridávame med, zásadne až do hotového nápoja). Keď privedieme zmes do varu, hrniec treba dať z plynu okamžite s príchodom prvých bubliniek, inak sa nenávratne stratia cenné suroviny (v tomto prípade najmä alkohol).
Ľahšie biele víno môžeme namiesto citróna dochutiť grapefruitom, čím získa zvláštny horkastý nádych.
Varené víno sa tradične podáva v keramických hrnčekoch, ale do úvahy prichádzajú aj grogové poháre s kovovou obrubou, ktoré treba pred naliatím vína pre istotu zohriať.
Citrónový grog
Suroviny (pre 1 osobu):
* 1 dl vody
* 0,2 dl citrónového sirupu
* 0,2 dl citrónovej šťavy
* 0,5 dl rumu
Vodu so sirupom privedieme do varu, odstavíme a pridáme citrónovú šťavu. Horúcu tekutinu nalejeme do ohriatych pohárov, dolejeme rumom.
Kakaový grog
Suroviny (pre 1 osobu):
* 1,5 dl vody
* plátok škorice
* 3 lyžičky cukru
* 0,6 dl rumu
Uvaríme silnú čiernu kávu s cukrom a škoricou, cez sitko nalejeme do zahriatych pohárov, dolejeme liehovinou a podávame. Navrch môžeme dať šľahačku ako ozdobu.
Medový grog
Suroviny (pre 1 osobu):
* 1,5 dl vody
* lyžica medu
* koliesko citrónu
* 0,4 dl rumu
Vo vriacej vode rozpustíme med a medovú vodu vlejeme do zahriatych pohárov, vložíme kolieska citrónu, dolejeme rumom
Čajový grog
Suroviny (pre 1 osobu):
* 1,5 dl vody
* plátok škorice
* 3 lyžičky cukru
* 0,6 dl rumu
Víno zvaríme s cukrom, čajom a škoricou, odstavíme a pridáme citrónovú šťavu. Horúcu tekutinu nalejeme do ohriatych pohárov, dolejeme rumom.
Varené víno
* celý kúsok škorice
* 3 - 4 klinčeky
* hviezdičku badyánu
* zopár zrniečok kardamonu
* guličku bieleho korenia
Aby sa (červené) víno pri varení neodparilo, pripravíme si najskôr vývar zo zmesi korenín. V litri vody varíme na miernom ohni celý kúsok škorice, 3 - 4 klinčeky, hviezdičku badyánu, zopár zrniečok kardamonu a guličku bieleho korenia. Keď odvar vyzerá ako čaj "druhák" (nie taký tmavý ako z prvého výluhu), je hotový. Zmiešame s vínom v pomere 1:4, osladíme a zahrejeme na bod varu. Ozdobíme plátkom pomaranča. Používame vyhriate a pokiaľ možno dekoratívne priezračné poháre, aby vynikla farba nápoja. Aj v tomto prípade platí, že pri konzumácii si majú poriadne užiť nielen chuťové bunky, ale aj oči.
Autor: ač