Varené víno nesúvisí len s Vianocami

Varené víno je neoceniteľným pomocníkom pre tých, ktorí neznášajú nízke teploty v akejkoľvek podobe, najmä zalezené vo vlastných kostiach.

A to už ani nehovoriac o overenom fakte, že v boji proti upchatému nosu horúce víno hravo strčí do vrecka všakovaké predražené paralenové tablety.

Je vcelku jedno, aké víno na prípravu tohto zázračného nápoja zvolíme.

Nemusí byť najkvalitnejšie, pretože pri príprave a ochucovaní nápoja sa prívlastkové vlastnosti vína aj tak vytrácajú, nemal by to však byť ani lacný presladený krabicový bolehlav. Nuž a to, či na prípravu vína zvolíme severský či stredoeurópsky postup, je tiež vecou vkusu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Severské varené červené víno Glögi (pred Vianocami ho možno v obchodoch kúpiť vo fľašiach ako polotovar) sa okrem tradičných surovín ako klinčeky, škorica a cukor vyznačuje pridaním ošúpaných mandlí, pomarančovej kôry bez bielej časti, sultániek, a - samozrejme - fínskej vodky (s mierou!).

Pri našom zaužívanom postupe pridáme do vína škoricu, klinček, koliesko či dve citrónu (predtým ho v horúcej vode zbavíme chemikálií), prípadne tmavozelenej limetky alebo jabĺčka. Nejde to ani bez cukru, tiež však s mierou - najlepší je hnedý alebo trstinový (ak pridávame med, zásadne až do hotového nápoja). Keď privedieme zmes do varu, hrniec treba dať z plynu okamžite s príchodom prvých bubliniek, inak sa nenávratne stratia cenné suroviny (v tomto prípade najmä alkohol).

SkryťVypnúť reklamu

Ľahšie biele víno môžeme namiesto citróna dochutiť grapefruitom, čím získa zvláštny horkastý nádych.

Varené víno sa tradične podáva v keramických hrnčekoch, ale do úvahy prichádzajú aj grogové poháre s kovovou obrubou, ktoré treba pred naliatím vína pre istotu zohriať.

Citrónový grog

Suroviny (pre 1 osobu):

* 1 dl vody

* 0,2 dl citrónového sirupu

* 0,2 dl citrónovej šťavy

* 0,5 dl rumu

Vodu so sirupom privedieme do varu, odstavíme a pridáme citrónovú šťavu. Horúcu tekutinu nalejeme do ohriatych pohárov, dolejeme rumom.

Kakaový grog

Suroviny (pre 1 osobu):

* 1,5 dl vody

* plátok škorice

* 3 lyžičky cukru

* 0,6 dl rumu

Uvaríme silnú čiernu kávu s cukrom a škoricou, cez sitko nalejeme do zahriatych pohárov, dolejeme liehovinou a podávame. Navrch môžeme dať šľahačku ako ozdobu.

SkryťVypnúť reklamu

Medový grog

Suroviny (pre 1 osobu):

* 1,5 dl vody

* lyžica medu

* koliesko citrónu

* 0,4 dl rumu

Vo vriacej vode rozpustíme med a medovú vodu vlejeme do zahriatych pohárov, vložíme kolieska citrónu, dolejeme rumom

Čajový grog

Suroviny (pre 1 osobu):

* 1,5 dl vody

* plátok škorice

* 3 lyžičky cukru

* 0,6 dl rumu

Víno zvaríme s cukrom, čajom a škoricou, odstavíme a pridáme citrónovú šťavu. Horúcu tekutinu nalejeme do ohriatych pohárov, dolejeme rumom.

Varené víno

* celý kúsok škorice

* 3 - 4 klinčeky

* hviezdičku badyánu

* zopár zrniečok kardamonu

* guličku bieleho korenia

Aby sa (červené) víno pri varení neodparilo, pripravíme si najskôr vývar zo zmesi korenín. V litri vody varíme na miernom ohni celý kúsok škorice, 3 - 4 klinčeky, hviezdičku badyánu, zopár zrniečok kardamonu a guličku bieleho korenia. Keď odvar vyzerá ako čaj "druhák" (nie taký tmavý ako z prvého výluhu), je hotový. Zmiešame s vínom v pomere 1:4, osladíme a zahrejeme na bod varu. Ozdobíme plátkom pomaranča. Používame vyhriate a pokiaľ možno dekoratívne priezračné poháre, aby vynikla farba nápoja. Aj v tomto prípade platí, že pri konzumácii si majú poriadne užiť nielen chuťové bunky, ale aj oči.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: ač

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  2. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  3. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  4. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  1. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  2. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  3. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  6. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  7. Zlatý sen vo vzduchu
  8. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 167
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 664
  3. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 658
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 443
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 774
  6. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 436
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 912
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 227
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu