Nedeľa, 7. marec, 2021 | Meniny má TomášKrížovkyKrížovky

Varené víno nesúvisí len s Vianocami

Varené víno je neoceniteľným pomocníkom pre tých, ktorí neznášajú nízke teploty v akejkoľvek podobe, najmä zalezené vo vlastných kostiach.

A to už ani nehovoriac o overenom fakte, že v boji proti upchatému nosu horúce víno hravo strčí do vrecka všakovaké predražené paralenové tablety.

Je vcelku jedno, aké víno na prípravu tohto zázračného nápoja zvolíme.

Nemusí byť najkvalitnejšie, pretože pri príprave a ochucovaní nápoja sa prívlastkové vlastnosti vína aj tak vytrácajú, nemal by to však byť ani lacný presladený krabicový bolehlav. Nuž a to, či na prípravu vína zvolíme severský či stredoeurópsky postup, je tiež vecou vkusu.

Skryť Vypnúť reklamu

Severské varené červené víno Glögi (pred Vianocami ho možno v obchodoch kúpiť vo fľašiach ako polotovar) sa okrem tradičných surovín ako klinčeky, škorica a cukor vyznačuje pridaním ošúpaných mandlí, pomarančovej kôry bez bielej časti, sultániek, a - samozrejme - fínskej vodky (s mierou!).

Pri našom zaužívanom postupe pridáme do vína škoricu, klinček, koliesko či dve citrónu (predtým ho v horúcej vode zbavíme chemikálií), prípadne tmavozelenej limetky alebo jabĺčka. Nejde to ani bez cukru, tiež však s mierou - najlepší je hnedý alebo trstinový (ak pridávame med, zásadne až do hotového nápoja). Keď privedieme zmes do varu, hrniec treba dať z plynu okamžite s príchodom prvých bubliniek, inak sa nenávratne stratia cenné suroviny (v tomto prípade najmä alkohol).

Skryť Vypnúť reklamu

Ľahšie biele víno môžeme namiesto citróna dochutiť grapefruitom, čím získa zvláštny horkastý nádych.

Varené víno sa tradične podáva v keramických hrnčekoch, ale do úvahy prichádzajú aj grogové poháre s kovovou obrubou, ktoré treba pred naliatím vína pre istotu zohriať.

Citrónový grog

Suroviny (pre 1 osobu):

* 1 dl vody

* 0,2 dl citrónového sirupu

* 0,2 dl citrónovej šťavy

* 0,5 dl rumu

Vodu so sirupom privedieme do varu, odstavíme a pridáme citrónovú šťavu. Horúcu tekutinu nalejeme do ohriatych pohárov, dolejeme rumom.

Kakaový grog

Suroviny (pre 1 osobu):

* 1,5 dl vody

* plátok škorice

* 3 lyžičky cukru

* 0,6 dl rumu

Uvaríme silnú čiernu kávu s cukrom a škoricou, cez sitko nalejeme do zahriatych pohárov, dolejeme liehovinou a podávame. Navrch môžeme dať šľahačku ako ozdobu.

Skryť Vypnúť reklamu

Medový grog

Suroviny (pre 1 osobu):

* 1,5 dl vody

* lyžica medu

* koliesko citrónu

* 0,4 dl rumu

Vo vriacej vode rozpustíme med a medovú vodu vlejeme do zahriatych pohárov, vložíme kolieska citrónu, dolejeme rumom

Čajový grog

Suroviny (pre 1 osobu):

* 1,5 dl vody

* plátok škorice

* 3 lyžičky cukru

* 0,6 dl rumu

Víno zvaríme s cukrom, čajom a škoricou, odstavíme a pridáme citrónovú šťavu. Horúcu tekutinu nalejeme do ohriatych pohárov, dolejeme rumom.

Varené víno

* celý kúsok škorice

* 3 - 4 klinčeky

* hviezdičku badyánu

* zopár zrniečok kardamonu

* guličku bieleho korenia

Aby sa (červené) víno pri varení neodparilo, pripravíme si najskôr vývar zo zmesi korenín. V litri vody varíme na miernom ohni celý kúsok škorice, 3 - 4 klinčeky, hviezdičku badyánu, zopár zrniečok kardamonu a guličku bieleho korenia. Keď odvar vyzerá ako čaj "druhák" (nie taký tmavý ako z prvého výluhu), je hotový. Zmiešame s vínom v pomere 1:4, osladíme a zahrejeme na bod varu. Ozdobíme plátkom pomaranča. Používame vyhriate a pokiaľ možno dekoratívne priezračné poháre, aby vynikla farba nápoja. Aj v tomto prípade platí, že pri konzumácii si majú poriadne užiť nielen chuťové bunky, ale aj oči.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  2. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  3. Nové číslo Historickej revue
  4. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  5. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  2. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  7. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  8. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  9. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  10. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 22 014
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 12 829
  3. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 11 930
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 10 880
  5. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 9 703
  6. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 8 788
  7. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 8 616
  8. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 8 401
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 6 485
  10. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 6 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu