Streda, 20. február, 2019 | Meniny má Lívia

Kvalitný barista musí vedieť o káve všetko

S pomenovaním barista sa stretávame zriedka i napriek tomu, že dobrú kávu si s obľubou vychutnáva väčšina z nás. Barista ako čašník, ktorý sa zaoberá prípravou kávy a jej podávaním, musí vedieť všetko nielen o jej kvalite a druhoch, ale aj spôsoboch ...

S pomenovaním barista sa stretávame zriedka i napriek tomu, že dobrú kávu si s obľubou vychutnáva väčšina z nás. Barista ako čašník, ktorý sa zaoberá prípravou kávy a jej podávaním, musí vedieť všetko nielen o jej kvalite a druhoch, ale aj spôsoboch prípravy, praženia a správneho podávania.

V Združenej strednej škole obchodu a služieb v Banskej Štiavnici učia študentov všetkým podrobnostiam pri príprave kávy kaviarenským spôsobom. Pravidelne sa zúčastňujú aj baristických súťaží, prehliadok a prezentácií. Okrem tradičných druhov káv musia vedieť študenti vytvoriť aj vlastný recept kávy, ktorý by porotu oslovil. Hodnotí sa chuť kávy, dekorácia, vôňa a celkový vzhľad. K najúspešnejším školským receptom patrí jahodová káva, ktorá mala na prehliadkach veľký ohlas.

Kávová špecialita za päťtisíc

Majster odborného výcviku Michal Sekereš hovorí, že nároky konzumentov na kvalitnú kávu z roka na rok narastajú a treba tomu prispôsobiť aj vedomosti študentov. Kým ešte pred niekoľkými rokmi dokázali ponúknuť reštaurácie iba tureckú či presso kávu, v súčasnosti býva ponuka mimoriadne bohatá. V špeciálnych kaviarňach sú už schopní pripraviť desiatky druhov káv rôznych chutí

a ponuka sa bude ešterozširovať. "Naši študenti by mali zvládať nielen prípravu základných druhov káv, ale poznajú aj špeciálne receptúry a ďalšie by mali skúšať vytvoriť sami," hovorí Michal Sekereš. Musia zvládnuť prípravu lacnejších druhov káv, ale aj naozajstných kávových špecialít. Takou je napríklad káva Jamaica Blue Mountain, ktorej kilogram vyjde takmer na päťtisíc korún. "U nás sa najčastejšie používajú drahšie kávy Arabica, alebo lacnejšie Robusty, či ich zmesi," dodal.

Špeciálne sirupy do káv

Študenti sa učia správne kávu zomlieť, dávkovať a pripraviť v kávovare. Mali by presne poznať sirupy, ktoré sa do káv pridávajú, rôzne druhy likérov a vhodné destiláty. Špeciálne sirupy do kávy tiež nie sú lacná záležitosť a treba vedieť, do akej kávy sa ktorý zo sirupov hodí. Rovnako je to u destilátov. "Zväčša sú to koňaky, či brandy. Nemali by mať takú výraznú chuť, ktorá by prerazila chuť kávy," tvrdí majster. Nie každý študent má dostatok talentu a zručnosti, aby dokázal vytvoriť vlastné druhy kávy. Aj keď rutine pri príprave klasických druhov kávy sa väčšina študentov naučí, niektorým chýba práve fantázia. Podľa Michala Sekereša však majú aj dosť takých žiakov, ktorí dokážu so svojou kávovou fantáziou zabojovať aj v silnej konkurencii.

Jahodová káva

vlastný recept ZSŠ obchodu a služieb v Banskej Štiavnici

* 4 cl jahodového bolsu (bols strawberry) * 2 cl koňaku Rémy Martin v. s. * 7-gramové presso * šľahačka * čerstvá jahoda na zdobenie.

Pri príprave použijeme vyšší pohár z hrubostenného skla, na spodok nalejeme jahodový bols a veľmi pomaly dolejeme koňak (nemali by sa zliať, ale vytvoriť s kávou zreteľné vrstvy), rovnako pomaly prilejeme hotové presso. Vrch ozdobíme šľahačkou a čerstvou jahodou. Podávame na tácke s podšálkou, lyžičkou a cukrom. Ako dezert k tejto káve je vhodná karambola v čokoláde, ktorú tiež podávame na podšálke.

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  2. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 15 308
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 539
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 11 690
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 10 488
  5. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 8 641
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 384
  7. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 882
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 491
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 3 837
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 550

Neprehliadnite tiež

Farmári prišli opäť protestovať do Bratislavy. Čo ich najviac trápi

Premiér dá ministrom domáce úlohy podľa požiadaviek farmárov.

Farmári mieria do Bratislavy.
Dobré ráno

Dobré ráno: Fico nikam neodchádza. Zatiaľ, asi, možno

Toto nie sú žiadne tri kroky dopredu.

Podcast Dobré Ráno - denný spravodajský podcast denníka SME.
Komentár Zuzany Kepplovej

Prijatie farmárov dáva zmysel

Smer a SNS sa pokúšali protestujúcich poľnohospodárov odsunúť. Nepodarilo sa.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.
Petra Vlhová počas MS v alpskom lyžovaní 2019.
Niektoré typy cvičenia sú vhodnejšie, než iné.