Kvalitný barista musí vedieť o káve všetko

S pomenovaním barista sa stretávame zriedka i napriek tomu, že dobrú kávu si s obľubou vychutnáva väčšina z nás. Barista ako čašník, ktorý sa zaoberá prípravou kávy a jej podávaním, musí vedieť všetko nielen o jej kvalite a druhoch, ale aj spôsoboch ...

S pomenovaním barista sa stretávame zriedka i napriek tomu, že dobrú kávu si s obľubou vychutnáva väčšina z nás. Barista ako čašník, ktorý sa zaoberá prípravou kávy a jej podávaním, musí vedieť všetko nielen o jej kvalite a druhoch, ale aj spôsoboch prípravy, praženia a správneho podávania.

V Združenej strednej škole obchodu a služieb v Banskej Štiavnici učia študentov všetkým podrobnostiam pri príprave kávy kaviarenským spôsobom. Pravidelne sa zúčastňujú aj baristických súťaží, prehliadok a prezentácií. Okrem tradičných druhov káv musia vedieť študenti vytvoriť aj vlastný recept kávy, ktorý by porotu oslovil. Hodnotí sa chuť kávy, dekorácia, vôňa a celkový vzhľad. K najúspešnejším školským receptom patrí jahodová káva, ktorá mala na prehliadkach veľký ohlas.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kávová špecialita za päťtisíc

Majster odborného výcviku Michal Sekereš hovorí, že nároky konzumentov na kvalitnú kávu z roka na rok narastajú a treba tomu prispôsobiť aj vedomosti študentov. Kým ešte pred niekoľkými rokmi dokázali ponúknuť reštaurácie iba tureckú či presso kávu, v súčasnosti býva ponuka mimoriadne bohatá. V špeciálnych kaviarňach sú už schopní pripraviť desiatky druhov káv rôznych chutí

a ponuka sa bude ešterozširovať. "Naši študenti by mali zvládať nielen prípravu základných druhov káv, ale poznajú aj špeciálne receptúry a ďalšie by mali skúšať vytvoriť sami," hovorí Michal Sekereš. Musia zvládnuť prípravu lacnejších druhov káv, ale aj naozajstných kávových špecialít. Takou je napríklad káva Jamaica Blue Mountain, ktorej kilogram vyjde takmer na päťtisíc korún. "U nás sa najčastejšie používajú drahšie kávy Arabica, alebo lacnejšie Robusty, či ich zmesi," dodal.

SkryťVypnúť reklamu

Špeciálne sirupy do káv

Študenti sa učia správne kávu zomlieť, dávkovať a pripraviť v kávovare. Mali by presne poznať sirupy, ktoré sa do káv pridávajú, rôzne druhy likérov a vhodné destiláty. Špeciálne sirupy do kávy tiež nie sú lacná záležitosť a treba vedieť, do akej kávy sa ktorý zo sirupov hodí. Rovnako je to u destilátov. "Zväčša sú to koňaky, či brandy. Nemali by mať takú výraznú chuť, ktorá by prerazila chuť kávy," tvrdí majster. Nie každý študent má dostatok talentu a zručnosti, aby dokázal vytvoriť vlastné druhy kávy. Aj keď rutine pri príprave klasických druhov kávy sa väčšina študentov naučí, niektorým chýba práve fantázia. Podľa Michala Sekereša však majú aj dosť takých žiakov, ktorí dokážu so svojou kávovou fantáziou zabojovať aj v silnej konkurencii.

SkryťVypnúť reklamu

Jahodová káva

vlastný recept ZSŠ obchodu a služieb v Banskej Štiavnici

* 4 cl jahodového bolsu (bols strawberry) * 2 cl koňaku Rémy Martin v. s. * 7-gramové presso * šľahačka * čerstvá jahoda na zdobenie.

Pri príprave použijeme vyšší pohár z hrubostenného skla, na spodok nalejeme jahodový bols a veľmi pomaly dolejeme koňak (nemali by sa zliať, ale vytvoriť s kávou zreteľné vrstvy), rovnako pomaly prilejeme hotové presso. Vrch ozdobíme šľahačkou a čerstvou jahodou. Podávame na tácke s podšálkou, lyžičkou a cukrom. Ako dezert k tejto káve je vhodná karambola v čokoláde, ktorú tiež podávame na podšálke.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 062
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 676
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 573
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 554
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 342
  6. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 920
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 902
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 221
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu