Pri čaji si treba posedieť, treba si ho užiť

Svet je čaju naklonený. Na trhu sa dobre predáva, propagujú ho celebrity, vyzdvihujú jeho zdravotné účinky. Slovenské čajovne sa v posledných rokoch menia k lepšiemu a sú porovnateľné s čajovňami v európskych metropolách.

Čajovňu dobrých ľudí v Nitre založil Vladimír Ondejčík s manželkou Alenou pred 16 rokmi a vtedy bola jedna z prvých na Slovensku. Ponúka na relaxáciu aj bonsaje, vonné oleje, relaxačnú hudbu či duchovné knihy. Majitelia vydávajú vlastný časopis Bonsaj a čaj, robia čajové dni, výstavy i besedy so zaujímavými hosťami.

"Je nám blízky prvok Ázie, ktorá spája čaj s bonsajmi a nikdy sme sa pritom nevzdialili slovenským tradíciám. Čajovňa je zastavenie sa v uponáhľanom svete. Je úžasné, čo čaj dokáže urobiť s človekom, ako ho nabije energiou a zanecháva v ňom stopu. Spojenie čajovej a záhradnej kultúry súvisí s estetikou a pokojom," rozpráva Alena Ondejčíková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Spočiatku v Nitre ponúkali len bylinkové čaje, ovocné a niekoľko druhov zeleného čaju, ktoré získali z domáceho trhu. Dnes majú vyše stopäťdesiat druhov, ktoré dovážajú najmä z Ázie.

Zelený je filozofický

K stabilnej ponuke patrí zelený čaj. Je ich veľa druhov. Napríklad zelený japonský čaj na rozdiel od čínskeho vonia po mori a rybacine. Hovorí sa, že zelený čaj vie dať človeku čas. Zelený čaj sa odporúča na očistnú kúru. Treba s ňou začať skôr, než príde jarná únava, najlepšie začiatkom februára. Piť ho pravidelne tri týždne aspoň dva razy denne. Pri tom je vhodnejšia ľahšia strava, ako diétne pripravená ryža. Menej známy je žltozelený čaj oolong, ktorý si zachováva liečivé vlastnosti zelených čajov a pripomína chuť čierneho čaju. Ženy ho vyhľadávajú najviac na zoštíhľovanie, lebo spaľuje tuky.

SkryťVypnúť reklamu

V zimnom období v nitrianskej čajovni odporúčajú korenisté čaje, ktorých základom je svätá bazalka tulsi, indická liečivá bylinka. Čaje sú, tak ako víno, vhodné na slávnostnú chvíľu. Vtedy treba zvoliť kvetinové.

"Pozostávajú asi zo 130 púčikov a mladých lístočkov čajov, ktoré sú zviazané do tvaru kvetu či hviezdičky, v strede zvykne byť kvet ruže, chryzantémy či ľalie. Keď sa na viac ráz zalieva, v šálke sa odohráva kvetinové divadlo. Postupne sa kvet rozvíja, vypláva na povrch, až sa otvorí. Podávame ho v skle," opisuje Alena Ondejčíková.

Na podobnom princípe fungujú aj dračie oči. Sú to kvalitné čaje spod hory Tchaj-mu, ktoré sú skrútené do guľôčok. Keď sa zalejú, kvetiny sa v keramike rozvíjajú a pohybujú ako dračie oči.

SkryťVypnúť reklamu

Čajovňa má aj skupinu drahých cisárskych čajov, ktoré oceňoval čínsky cisár tak, že sa nimi platili dane.

Pri príprave čaju treba vedieť, že zelený a žltý čaj sa zalieva 70 - 80 stupňovou vodou, čierny úplne vriacou. Prvý nálev je povzbudzujúci, lebo obsahuje teín.

Kto nechce mať povzbudzujúci čaj, uprednostní druhý či tretí nálev, pri ktorom sa uvoľňujú vonné látky, polyfenoly, triesloviny či silice. Zalievať však treba hneď, aby čajové lístočky nevychladli. Každý nálev má inú chuť a iné vlastnosti.

Čínska metóda v móde

"Čajová kultúra pokročila. Čaj sa už nepripravuje len v kuchynke čajovne, môže si ho pripraviť sám zákazník metódou kung-fu. Čaj sa touto metódou pripravuje v čajovom mori, čo je špeciálny bambusový stolík. Sú na ňom misky s vodou, nasypaným čajom a misky s vôňou - takzvané voniatka. Túto prípravu čaju sme videli v Číne a priniesli sme ju domov," hovorí Vladimír Ondejčík.

SkryťVypnúť reklamu

V čajovom mori sa dajú pripraviť všetky druhy čajov.

V Nitre neponúkajú len čaje z klasického čajovníka. Sortiment dopĺňajú o chuťovky, ktoré sami objavili na cestách. Napríklad biely snežný čaj z Tibetu, o ktorom zistili, že je z lišajníka.

Objavili aj čaj z horkých tekvičiek gohyah z Vietnamu, účinný pre diabetikov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  8. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  1. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  2. Zlatý sen vo vzduchu
  3. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  4. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  5. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  6. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  8. Zvieratá presne vedia, aké bude počasie
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 235
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 226
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 043
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 746
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 620
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 824
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 177
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 629
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu