Podľa tradičnej čínskej medicíny čaj osviežuje myseľ a oči, uľavuje od smädu, napomáha tráveniu. Jedna šálka vraj vylieči všetky choroby, druhá všetky trápenia, tretia dodá silu kostiam, po štvrtej budete žiť naveky a v starobe budete svieži ako v deň narodenia. Či je tomu naozaj tak, by najlepšie mohli povedať Briti, o ktorých sa hovorí, že ich láska k čaju je bezhraničná a trvá už štvrté storočie. Hoci za posledné dva roky tá tradičná "anglická šálka čaju" zvádza medzi mladými tvrdý boj. Takmer 80 percent Angličanov síce čaj pije, lenže gro tvoria ľudia nad 65 rokov. Tínedžeri medzi pätnástym až dvadsiatym štvrtým rokom si už na čaji až tak nezakladajú.
Takí Číňania či Japonci by vraj boli radšej tri dni bez soli, ako jediný deň bez čaju. Pitie, ale predovšetkým samotná príprava, je pre nich obrad.
A čo my Slováci? Čajovne, ktoré v mestách pribúdajú, naznačujú, že rady pravoverných čajomilcov sa aj u nás rozrastajú.
A viete ako ich majiteľ čajovne alebo skúsený predavač odhalí? Vraj ozajstný čajíčkar si nikdy nekúpi aromatizované a ochutené čaje.
Kávičkári zase tvrdia, že káva je ako z rozprávky 1000 a jednej noci. Vždy je iná a predsa rovnaká. Podľa národného koordinátora Európskej kávovej asociácie pre Slovensko Roberta Režnáka musí byť čierna ako peklo, silná ako smrť a sladká ako láska. Najdôležitejšie ale je, aby sa na jej prípravu použili kvalitné suroviny, aby bola správne pomletá a pripravená.
Počuli ste už ako sa káva dostala na Slovensko? Údajne v roku 1683, keď Turci, ktorí boli jej veľkými ctiteľmi, utekali po katastrofálnej porážke po dlhom obliehaní Viedne. Pri bezhlavom ústupe vraj zanechali v okolí Viedne obrovské množstvo kávy, ktorá sa dostala aj do Bratislavy. Vo svete sa ročne vypije niekoľko sto miliárd šálok kávy a čaju.
Chcete sa o nápojoch, ktorým holdujete, dozvedieť viac? Čítajte ďalej, dozviete sa veľa o čaji aj káve.
Apropo: ak ste si práve uvarili zalievanú kávičku, zamiešajte ju iba raz, aby sa nemútila a nestrácala svoju chuť a arómu.