Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky
ZA CELÝ ROK SI PODNIKATELIA MÔŽU Z DAŇOVÉHO ZÁKLADU ODPÍSAŤ STRAVNÉ AŽ 22 250 KORÚN

Živnostníci ušetria na stravnom

Podnikatelia si môžu účtovať za stravu viac ako vlani. Tí, čo podnikajú iba popri zamestnaní, si stravu do nákladov nedávajú.

Podnikatelia preukážu svoje výdavky na stravu pokladničnými blokmi z reštaurácie alebo si kúpia stravné lístky.Podnikatelia preukážu svoje výdavky na stravu pokladničnými blokmi z reštaurácie alebo si kúpia stravné lístky. (Zdroj: FOTO SME – MIRKA CIBULKOVÁ)


BRATISLAVA. Živnostníci si môžu od nového roka dávať do nákladov 89 korún za každý odpracovaný deň, ako výdavky na stravu. Umožňuje im to zmena v zákone o dani z príjmov.

Minulý rok si mohol dať živnostník do nákladov iba 55 percent z toho, čo dnes.

Pri 250 pracovných dňoch v tomto roku si môžu podnikatelia z daňového základu odpísať za stravu spolu 22 250 korún. Za celý rok tak ušetria takmer 4300 korún. „Nárok na príspevok na stravovanie majú živnostníci za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku, najviac vo výške ustanovenej na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín,“ povedala riaditeľka odboru služieb pre verejnosť z daňového riaditeľstva Beáta Uhrinová.

Výdavky si nemôže uplatniť daňovník, ktorý okrem toho, že podniká, je súčasne zamestnaný a má nárok na príspevok na stravovanie.

Aj keď živnostník minie na stravu viac, môže si dať do nákladov len 89 korún. Ak niekto zaplatí za stravu menej, napríklad 75 korún, do nákladov si dá len túto sumu.

Musí tiež preukázať, že výdavky na stravu mal. „Napríklad zakúpením stravných lístkov, stravovacích poukážok, prípadne aj preukázateľným dokladom z reštauračného zariadenia,“ povedala Uhrinová.

Lístky platia 15 mesiacov

Výhodou stravných lístkov je, že si ich živnostníci môžu kúpiť na celý rok a nemusia dokladovať, kedy ich použili. Kupóny platia zväčša 15 mesiacov. Ďalšou výhodou je, že sa dajú použiť aj na nákup v obchodoch.

Náklady na stravu nie je možné preukazovať spätne. Ak si niekto napríklad kúpi lístky až vo februári, nemôže si ich dať do daňového priznania aj za január. Pri objednávke si živnostníci môžu určiť aj nominálnu hodnotu lístka. „Vzhľadom na zmenu platnú od januára 2007 sú najvýhodnejšie kupóny v nominálnej hodnote 89 korún,“ povedala Anna Lašová, marketingová manažérka spoločnosti Cheque dejeuner.

Spoločnosti si účtujú za dodanie stravných lístkov rôzne poplatky. Pred objednaním by si tak živnostník mal overiť, či sa mu viac oplatí objednať si líst­ky na celý rok alebo mesačne, aby na poplatkoch ušetril. Tieto náklady si môžu dať podnikatelia tiež do nákladov.

Zvýšený záujem o stravné líst­ky zaznamenali spoločnosti minulý rok, keď živnostníci získali možnosť kupovať si stravné lístky. Podnikatelia sú pre firmy zaujímavou skupinou. „Na Slovensku je totiž podľa odhadov evidovaných vyše 400–tisíc samostatne zárobkovo činných osôb. Z toho asi polovica má možnosť započítať si náklady na stravovanie do nákladov v plnej výške,“ povedal obchodný riaditeľ Vašej stravovacej Peter Kmeť.

Živnostníci si lístky môžu objednať telefonicky, faxom, e–mailom, priamo na internetovej stránke spoločností alebo osobne vo vybraných poboč­kách. Spoločnosť Vaša stravovacia ponúka ako jediná objednávku SMS správou.

Výdavky na stravu v daniach

výdavky na stravu znižujú podnikateľom základ dane,

nemôže si ich uplatniť ten, kto je zamestnaný a aj podniká,

stravná jednotka je 89 korún za jeden odpracovaný deň,

daňovník si môže uplatniť odpočet stravy, ak odpracuje najmenej 5 hodín,

náklady na stravu preukazuje pokladničnými blokmi z reštaurácie alebo stravnými lístkami,

výdavky na stravu si podnikateľ nemôže uplatňovať spätne,

poplatky pri objednaní stravných lístkov sú súčasťou nákladov.

Kde sa dajú objednať lístky

Chequedejeuner

telefón – 02/ 55 56 70 80

fax – 02/ 55 56 74 94

klient@chequedejeuner.sk

www.jedalnykupon.sk

DOXX

telefón 041/500 52 78

fax 041/500 63 66

objednavka.sl@doxx.sk

www.doxx.sk

Sodexho Pass

telefón - 0850 211 200

zivnostnik@sodexhopass.sk

www.gastropass.sk

Ticket Restaurant

telefón - 02 / 50 70 77 77

fax – 02 / 50 70 72 21

assk-objednavka@accorservices.com

www.accorservices.sk

Vaša stravovacia

telefón - 0800 182 721

SMS správa – 0905/032 079

info@vasa-stravovacia.sk

www.vasa-stravovacia. sk



Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  2. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. Získaj náskok pred štartom
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  8. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  2. Dáma s pávím pierkom
  3. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  5. Získaj náskok pred štartom
  6. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  7. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  8. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  9. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  10. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 19 053
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 10 758
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 439
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 801
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 536
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 507
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 147
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 726
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 125
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 643
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu