Zavrite oči, nasajte tú famóznu a neodolateľnú arómu kávy a predstavte si mäkkú krémovú konzistenciu, biely napenený povrch a sýto tmavú tekutinu: ako noc a deň...
Nie je pravda, že na skutočne kvalitnej kávičke si pochutnáme iba v dobrých kaviarňach. Žiaľ, prípravu kávového moku doma často odflákneme obyčajným turkom, alebo nás uspokojí rýchla verzia potešenia - instantná káva. Sú rodiny, ktoré nedajú dopustiť na prekvapkávanú kávu z prístrojov, kde môžu po celý deň udržiavať teplú kávu (a tým devastovať chuť a čerstvosť nápoja).
A ako vy pijete svoju rannú či popoludňajšiu kávu?
Moderný dizajn
Viete si predstaviť futuristický dizajn so zabudovanými nadčasovými prístrojmi, s hromadou antikorových prvkov, mramoru a skla, s nádhernou kuchynskou pracovnou doskou, na ktorej stojí malý ošumelý hliníkový "koťogo" so zapečenými hnedými fľakmi? Za dverami je návšteva a kapacita prístrojčeka vystačí tak na dve - tri pressá. Prichádzajúcim zalejete "nesku" a tým je to vybavené! Prečo by sme mali piť dobrú kávu iba vtedy, ak nám ju prinesie čašník a pripravia profesionálne mašiny? Ponuka veľmi kvalitných domácich kávovarov je dnes už pestrá.
Profesionálny kávovar môžete mať doma
Niektorí domáci fajnšmekri preferujú moka kávovary - kotyogó, bialetti, kafetiéra, perkolátor. Kávovar s profesionálnymi parametrami môžete mať doma; na kuchynskej linke alebo priamo zabudovaný v kuchynskej zostave, ktorej súčasťou je 12 až 20 cm vysoká zásuvka na predhrievanie šálok. Moderným kávovarom vyššej kategórie zároveň získate skvost, ktorý svojimi líniami zapadne do interiéru a na prvý pohľad upúta. Stane sa obľúbeným členom rodiny.
Rozumné domáce prístroje na presso... kopírujú dnešný životný štýl a fungujú ako automaty so zásobníkmi na 15 aj 20 káv. Stačí iba stisnúť tlačidlo a zvyšok urobí kávovar za vás. Prístroj si sám dávkuje kávu, čerstvo a jemne ju zomelie a v miestnosti sa zrazu šíri neodolateľná vôňa. Kávovar piestom zatlačí ideálne množstvo zomletej zmesi do filtra, načerpá adekvátne množstvo vody, vyvinie presnú a stálu teplotu vody (90 stupňov Celzia) a potrebný tlak. Prístroj môže mať takzvaný výťah, ktorý nastaví účinnú výšku prekvapkávania podľa výšky a tvaru šálky. Dokáže tiež vyrobiť niekoľko druhov káv, disponuje tryskou na paru (aj vďaka nej vzniká zamatovo hustá krémová čiapočka z peny) a odloží do zásobníka bez prístupu vzduchu upotrebené vylúhované zvyšky tak, aby neplesniveli. Prístroj pracuje niekoľko sekúnd a nedovolí, aby šálka pretiekla, neponúkne vám riedku vodnatú zmes, keď na chvíľu odbehnete mimo. Digitálny displej oznamuje funkcie, ktoré prebiehajú počas prípravy a upozorní vás dokonca na prípadné poruchy - napríklad keď je odpojená voda, keď treba doplniť kávové zrná, alebo stroj preprečistiť a odvápniť (na tento účel sú dodávané tablety). Niektoré kávovary majú funkcie, pri ktorých sa automaticky po každej káve vypláchnu a dokonale vyčistia trubky prístroja a odstránia zvyšky kávy, aby nekazila chuť čerstvej dávky.
V nákupných centrách môžete kúpiť oveľa lacnejšie kávovary ako v špecializovaných prevádzkach určených výlučne na predaj prístrojov overených značiek. "Rozdiel v kvalite kávy hneď neuvidíte," tvrdí Mário Bédy, odborník na prípravu kávy a manažér prevádzky s kávovými produktmi a prístrojmi. "Menej kvalitný kávovar prestane po čase poslúchať. Napríklad sa cez filter prevalí nekontrolované väčšie množstvo vody a káva je riedka. Tieto filtre sa často zavápňujú a upchávajú. Nie je v nich vyvinutý dostatočný a rovnomerný tlak.
Nedokážu si dávkovať presné množstvo kávy ani ju čerstvo namlieť, takže výsledná chuť a aróma nie je ideálna." Najdôležitejšia pri výrobe kávy v každom prístroji, aj v tom najkvalitnejšom, je správna hrúbka mletia. Ak je káva dostatočne jemná, nápoj má plnú vyváženú chuť a krásnu penu.
"Môžete si zvoliť klasické pákové prístroje, pri ktorých musíte sledovať množstvo pretekajúcej vody a ktoré majú iba jednoduchú kontrolku na oznamovanie porúch akéhokoľvek druhu. Od desaťtisíc až po niekoľko desiatok tisíc korún zaplatíte za automatické prístroje na prípravu viacerých druhov káv podľa chuti," vysvetľuje Mário Bédy. Odborník odporúča kávovary tradičných značiek; dôvody sú jednoduché - za roky výroby sa už podarilo vychytať prípadné nedostatky.
Finta na výrobu dobrej kávy
"Všetci výrobcovia odporúčajú napĺňať kávovar čerstvou vodou. Niektorí sa však nedržia tohto návodu," hovorí Mário Bédy. "Aj naša skúsenosť je, že keď nalievame odstátu vodu, je káva lahodnejšia, pretože ak ju držíme v džbáne, odparia sa niektoré minerály, ktoré ovplyvňujú chuť nápoja. Je to overená finta na výrobu výbornej kávy."
Kávu skladujte v chladničke
Niektoré kávovary na prípravu pressa nie sú určené na klasickú kávu, ale využívajú takzvaný POD systém (sú to kapsuly, ktoré sa vkladajú do kávovarov).
Niekedy sa káva porciuje aj do vrecúšok, ktoré sú podobné čajovým.
Tieto prístroje sú o niečo lacnejšie, ale ak ich kúpite, pravdepodobne sa odsúdite na to, aby ste používali iba kávu vo forme kapslí či dávkovacích vrecúšok.
"Zrnková aj prášková káva by sa mala skladovať v kovových dózach, ideálne sú vzduchotesne uzavreté a najlepšie také, z ktorých sa dá vysať vzduch," odporúča Mário Bédy. "Takto sa káva najdlhšie zachová bez zmien chuti."
Tak čo, aj vám sa už zbiehajú slinky na dobrú kávu?
Autor: Maja Tallová