Možno len výrobca prifarbil biely chlieb praženou ražou, karamelom, alebo farbivami a pre chuť a dobrý dojem prihodil možno aj za hrsť slnčnicových či ľanových smien. Nevšímajte si teda farbu, ale štruktúru chleba. Ak si chcete strážiť zdravie aj chuťové bunky, dajte si záležať tiež na jeho skladovaní. Aby nesplesnivel, mali by ste ho uskladňovať v dobre vetrateľnom priestore, napríklad v komore. Ako obal nepoužívajte igelitové vrecko (v žiadnom prípade sa nehodí na uskladnenie teplých, čerstvých pekárenských výrobkov). Najlepšia je látková utierka (čistá, vypraná bez aviváže a vyžehlená) a nádoba na chlieb. Tá môže byť z rôznych materiálov - napríklad z plechu, dreva, alebo slamy a treba ju často čistiť.
Ak kúpite viac chleba, môžete ho vložiť v mikroténovom vrecku do mrazničky alebo chladničky. Chlieb zostane dlhšie čerstvý, ak do chlebníka položíte jablko, alebo ho zabalíte najprv do papierového vrecka a potom do mikroténu a uskladňujeme v chladničke, v prepážke určenej na zeleninu.
Rozkrojený chlieb zakryte kúskom alobalu, aby nevysychal. Najdlhšie vydrží v plátenom vrecku v chlebovníku alebo zabalený do bavlnenej utierky.
Autor: GAL