Ak si chcete na dobrom čaji skutočne pochutnať, vyberte si čajník skutočne pozorne. Len kvalitný čajník totiž umožní, aby sa aróma a chuť čaju mohla naplno rozvinúť.
Môžete si vybrať tradičnejšie čajníky, moderný dizajn, alebo kúsky vyrobené známymi majstrami. Najvhodnejšie sú čajníky keramické, hlinené alebo sklenené. Kovovým a plechovým by ste sa mali vyhýbať. Ideálne by bolo, aby ste na prípravu rôznych druhov čaju používali rôzne nádoby - niektoré čajníky totiž nasávajú arómu čaju.
Ale to pravdepodobne nie je v možnostiach bežnej domácnosti. Dobré by však bolo aspoň určiť jeden čajník na prípravu čiernych čajov a druhý na prípravu zelených.
Neodporúča sa čistiť nádoby na čaj čistiacimi prostriedkami, treba ich len dôkladne vypláchnuť čistou vodou.
Ak dávate prednosť kvalitnému sypanému čaju pred druhmi, ktoré sú balené vo vrecúškach, budete pravdepodobne potrebovať aj sitko, či inú nádobku na luhovanie. Najvhodnejšie je nerezové "vajíčko", alebo bambusové sitko. Ani jedno však nenecháme v čaji ležať pridlho. Používaním nádobky môžete dokonca ušetriť. Kvalitné zelené čaje môžete totiž vyluhovať aj niekoľkokrát. Niektorí dokonca tvrdia, že na druhé alebo tretie zaliatie je dokonca čaj lahodnejší.
Autor: GAL