Viete, že?

Oživením jednotvárnej zelene na hriadke sú rastliny s panašovanými listami. Biela, žltá alebo ružová farba vytvárajú na nich rôzne kresby. Tieto rastliny sú však citlivejšie na svetlo ako formy s čisto zelenými listami. Priame slnko im môže spáliť svetlé

Hriadky spestria bršleny s panašovanými listami.Hriadky spestria bršleny s panašovanými listami. (Zdroj: AUTOR)

časti. Naopak, pri nedostatku svetla ozelenejú aj tie časti listov, ktoré boli pôvodne bledé.

Parenisko, ktoré je určené na predpestovanie rastlín a produkciu kvalitnej kompostovej zeminy, si môžeme založiť v januári až vo februári. Do jamy hlbokej dáme aspoň 40-centimetrovú vrstvu teplého konského alebo hovädzieho hnoja, ktorú dobre utlačíme. Na hnoj navezieme 20-centimetrovú vrstvu zeminy (zmes kompostu a záhradnej pôdy). Medzi povrchom zeminy a sklom okien musí byť dostatočne veľký priestor pre rastliny. Pred ich sejbou alebo výsadbou parenisko niekoľko dní vetráme, aby sa znížil obsah amoniaku, ktorý v ňom spočiatku vzniká.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Medzi prvými rastlinami na jar kvitne lykovec. Má drobné ružové kvety a v našich záhradách býva vzácny. Staršie rastliny neznášajú presádzanie. Ujímajú sa iba mladé semenáčiky vysoké asi 10 centimetrov. Darí sa im najmä na chudobnejších pôdach.

Pór nemusíme pestovať len pre vybielené kŕčky. Jednoduchým zásahom ho donútime k tomu, aby vytváral biele dcérske cibule, ktoré majú jemnú chuť. V prvom roku vypestujeme silné rastliny, ktoré necháme cez zimu na stanovišti. Skoro na jar začnú vegetovať a zo stredu listov im vyrastie kvetný stvol. Ten zavčasu vylomíme alebo odrežeme. Na báze póru sa začnú vytvárať dcérske cibule, podobne ako pri šalotke alebo iných cibuľovinách. Zberáme ich po dosiahnutí maximálnej veľkosti v máji až júni. (pav)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 251
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 5 370
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 016
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 870
  5. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 969
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 581
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 638
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 504
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu