. Hovorí sa že tak ako Vianoce, ani fašiangy nie sú práve najvhodnejšie obdobie, aby sme začínali s prísnymi diétami. Napokon v zime sa organizmus proti výraznejšiemu odbúravaniu tuku bráni aj sám. Po sviatočných dňoch by sme sa skôr mali sústrediť na to, aby sme svoju hmotnosť nezväčšovali.
Decembrový výskum spoločnosti GFK Slovakia, ktorá sa pýtala reprezentatívnej vzorky - 1000 Slovákov na ich návyky zdravej výživy, však opäť dokázal, že na vyváženosť stravy a zdravú výživu dbá len 13 percent z nich.
Medzi zdravo sa stravujúcich patria najmä ženy a ľudia, ktorí konzumujú jedlá na udržanie svojej hmotnosti. Oveľa viac ľudí však namiesto zdravej a vyváženej stravy konzumuje jedlá, ktoré im chutia bez ohľadu na ich negatívny či pozitívny vplyv na zdravie alebo hmotnosť. Viac než polovica Slovákov zvykne konzumovať úplne normálnu stravu. Oproti minulému roku možno badať uvedomelejšie správanie pri nákupoch, pretože kupujúci si všímajú vplyv potravín na ich zdravie.
Potravinové výrobky bez obsahu umelých farbív a príchutí sú dôležitým faktorom pri rozhodovaní až pre 47 percent Slovákov. Nakupujúci sa tiež zameriavajú na nízky obsah tukov či karbohydrátov, viac si vyberajú výrobky bez obsahu konzervačných látok, či potraviny balené v ekologických, recyklovateľných obaloch, čím zároveň chránia aj životné prostredie.
V dnešnej prílohe o varení vám ponúkame niekoľko typov zimných jedál, ktoré môžu váš jedálny lístok spestriť a obohatiť. Sú bezmäsité. Mnohé z nich varili naše staré mamy. A viete, akú majú prednosť? Naisto z nich nepriberiete!