Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Niektoré menej známe zabíjačkové špeciality

Zabíjačková zemiaková baba

* 2 kg zemiakov * 7 dl bravčovej krvi * 2 vajcia * soľ * mleté čierne korenie * majorán * 6 lyžíc strúhanky * 1 lyžica polohrubej múky * 1 veľká cibuľa * 200 g vnútorného sadla alebo bravčovej masti

Očistené zemiaky postrúhame, necháme trocha postáť, potom z nich zlejeme vodu, pridáme dobre rozšľahanú krv, vajcia, soľ, mleté čierne korenie, majorán, strúhanku, múku a cibuľu upraženú na sadle. Všetko premiešame, vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme v horúcej rúre dočervena.

Turčianska zabíjačková kapustnica

Skryť Vypnúť reklamu

* 3 l odvaru z vareného mäsa * 1 kg kyslej kapusty * 10 g sušených húb * majorán * mleté čierne korenie * soľ * asi 600 g ochuteného klobásové mäsa

Do odvaru dáme kyslú kapustu, sušené huby a varíme, až kým kapusta nezmäkne. Potom ochutíme majoránom a mletým čiernym korením, osolíme, zavaríme guľky z ochuteného klobásového mäsa a varíme, kým nie sú guľky uvarené.

Liptovský zabíjačkový kyseľ

* 3 litre odvaru bravčovej hlavy a mäsa * 1 kg kyslej kapusty * 3 strúčiky cesnaku * mleté čierne korenie * majorán * 1 bobkový list * soľ * 5 dl surovej kyslej kapusty * 3 lyžice hladkej múky na zátrepku

Do precedeného odvaru dáme kyslú kapustu, cesnak posekaný nadrobno, mleté čierne korenie, majorán a bobkový list, podľa chuti osolíme a uvaríme. Nakoniec pridáme rozšľahanú zátrepku, pripravenú zo surovej kyslej kapustnice a z múky a necháme prevrieť.

Skryť Vypnúť reklamu

Žobrácka zabíjačková polievka

Do 3 l odvaru z varenia mäsa pri zabíjačke dáme po troche zo všetkých výrobkov zo zabíjačky (mäso z klobás, jaternicová kaša a pod.), premiešame, povaríme, osolíme.

Z knihy Eleny Peniaštekovej:Vianoce v našej súčasnej kuchyni

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 827
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 834
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 209
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 363
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 317
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 126
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 888
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 946
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 791
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 731
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu