* 2 kg zemiakov * 7 dl bravčovej krvi * 2 vajcia * soľ * mleté čierne korenie * majorán * 6 lyžíc strúhanky * 1 lyžica polohrubej múky * 1 veľká cibuľa * 200 g vnútorného sadla alebo bravčovej masti
Očistené zemiaky postrúhame, necháme trocha postáť, potom z nich zlejeme vodu, pridáme dobre rozšľahanú krv, vajcia, soľ, mleté čierne korenie, majorán, strúhanku, múku a cibuľu upraženú na sadle. Všetko premiešame, vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme v horúcej rúre dočervena.
Turčianska zabíjačková kapustnica
* 3 l odvaru z vareného mäsa * 1 kg kyslej kapusty * 10 g sušených húb * majorán * mleté čierne korenie * soľ * asi 600 g ochuteného klobásové mäsa
Do odvaru dáme kyslú kapustu, sušené huby a varíme, až kým kapusta nezmäkne. Potom ochutíme majoránom a mletým čiernym korením, osolíme, zavaríme guľky z ochuteného klobásového mäsa a varíme, kým nie sú guľky uvarené.
Liptovský zabíjačkový kyseľ
* 3 litre odvaru bravčovej hlavy a mäsa * 1 kg kyslej kapusty * 3 strúčiky cesnaku * mleté čierne korenie * majorán * 1 bobkový list * soľ * 5 dl surovej kyslej kapusty * 3 lyžice hladkej múky na zátrepku
Do precedeného odvaru dáme kyslú kapustu, cesnak posekaný nadrobno, mleté čierne korenie, majorán a bobkový list, podľa chuti osolíme a uvaríme. Nakoniec pridáme rozšľahanú zátrepku, pripravenú zo surovej kyslej kapustnice a z múky a necháme prevrieť.
Žobrácka zabíjačková polievka
Do 3 l odvaru z varenia mäsa pri zabíjačke dáme po troche zo všetkých výrobkov zo zabíjačky (mäso z klobás, jaternicová kaša a pod.), premiešame, povaríme, osolíme.
Z knihy Eleny Peniaštekovej:Vianoce v našej súčasnej kuchyni