Niektoré menej známe zabíjačkové špeciality

Zabíjačková zemiaková baba

* 2 kg zemiakov * 7 dl bravčovej krvi * 2 vajcia * soľ * mleté čierne korenie * majorán * 6 lyžíc strúhanky * 1 lyžica polohrubej múky * 1 veľká cibuľa * 200 g vnútorného sadla alebo bravčovej masti

Očistené zemiaky postrúhame, necháme trocha postáť, potom z nich zlejeme vodu, pridáme dobre rozšľahanú krv, vajcia, soľ, mleté čierne korenie, majorán, strúhanku, múku a cibuľu upraženú na sadle. Všetko premiešame, vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme v horúcej rúre dočervena.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Turčianska zabíjačková kapustnica

SkryťVypnúť reklamu

* 3 l odvaru z vareného mäsa * 1 kg kyslej kapusty * 10 g sušených húb * majorán * mleté čierne korenie * soľ * asi 600 g ochuteného klobásové mäsa

Do odvaru dáme kyslú kapustu, sušené huby a varíme, až kým kapusta nezmäkne. Potom ochutíme majoránom a mletým čiernym korením, osolíme, zavaríme guľky z ochuteného klobásového mäsa a varíme, kým nie sú guľky uvarené.

Liptovský zabíjačkový kyseľ

* 3 litre odvaru bravčovej hlavy a mäsa * 1 kg kyslej kapusty * 3 strúčiky cesnaku * mleté čierne korenie * majorán * 1 bobkový list * soľ * 5 dl surovej kyslej kapusty * 3 lyžice hladkej múky na zátrepku

Do precedeného odvaru dáme kyslú kapustu, cesnak posekaný nadrobno, mleté čierne korenie, majorán a bobkový list, podľa chuti osolíme a uvaríme. Nakoniec pridáme rozšľahanú zátrepku, pripravenú zo surovej kyslej kapustnice a z múky a necháme prevrieť.

SkryťVypnúť reklamu

Žobrácka zabíjačková polievka

Do 3 l odvaru z varenia mäsa pri zabíjačke dáme po troche zo všetkých výrobkov zo zabíjačky (mäso z klobás, jaternicová kaša a pod.), premiešame, povaríme, osolíme.

Z knihy Eleny Peniaštekovej:Vianoce v našej súčasnej kuchyni

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 688
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 470
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 464
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 458
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 564
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 998
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 167
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu