* 600 g kelu * 40 g cibule * 40 g oleja * 30 g hladkej múky * soľ * mleté čierne korenie
Plnka: * 200 g krúpov * 40 g oleja * 60 g cibule * 200 g čerstvých húb * 2 vajcia * cesnak * mleté čierne korenie * 20 g oleja na pečenie
Najprv si pripravíme plnku. Prebraté a umyté krúpy uvaríme v osolenej vode domäkka. Pokrájané huby dáme dusiť na posekanú cibuľu zapenenú na oleji, pridáme ich spolu s vajciami k uvareným krúpam, ochutíme zotretým cesnakom a mletým čiernym korením a premiešame. Väčšie kelové listy umyjeme, hrubé vlákna odkrojíme a listy na niekoľko minút vložíme do vriacej osolenej vody. Potom ich vyberieme, necháme odkvapkať a na každý dáme rovnaký diel plnky. Stočíme ich, previažeme niťou a na vymastenej panvici opečieme, podlejeme trochou vody a podusíme. Zvyšok kelu pokrájame a udusíme okorenený a osolený na spenenej cibuli. Udusený kel zaprášime múkou, povaríme a nakoniec pridáme opečené a podusené plnené kelové listy.