Väčšinou sa držíme zaužívaných zvyklostí. Rovnako pri varení. Rodina je naučená na určitú škálu potravín a len s nevôľou vybočuje z vyšliapaných chodníčkov. A tak sa často oberáme o príležitosť skúsiť zaujímavé chute a nové recepty, o prínose pre naše zdravie ani nehovoriac. Zaujímavé, že medzi menej používané potraviny nepatria len objavy súčasnej modernej gastronómie a exotické potraviny, ale aj také, ktoré s obľubou konzumovali už naši predkovia. A my ich znovu objavujeme.
* SÓJA , ktorá sa na tejto planéte pestuje už tisícročia, je bohatým zdrojom bielkovín a enciálnych mastných kyselín. Existujú aj čierne, zelené a červené odrody, ale najčastejšie sa používa žltá. Sójové bôby sú vhodné do zeleninových šalátov, ale aj na prípravu polievok a prívarkov. A je základom pre výrobu produktov s vysokým obsahom bielkovín - sójového mlieka či syra tofu, ktorý obyvatelia Ázie konzumujú už stáročia. Môžeme z neho pripravovať jedlá varením, pečením i fritovaním.
* POHÁNKA pochádza pravdepodobne z Číny, ale dnes sa už pestuje aj na americkom a európskom kontinente. Plody tmavej farby majú ostrú chuť, preto by sa pri príprave kaše mali kombinovať s inými obilninami a korenistými bylinami. Uplatnenie v kuchyni našli skôr pražené zrná, ktoré jedlám dodávajú orieškovú príchuť. Cestoviny z pohánkovej múky majú tmavohnedú farbu a sú vhodné pre ľudí s bezlepkovou diétou.
* CMAR ako odpadový produkt pri výrobe masla je bohatý na bielkoviny a minerálne látky, ale obsahuje málo tuku. Pri priemyselnom spracovaní sa do neho pridávajú kultúry acidofilných baktérií. Môže sa piť ako osviežujúci nápoj alebo pridávať do cesta.
* BÔB je strukovina s veľkými plodmi zelenkavej farby, ktoré po usušení zhnednú. Po úprave sú ľahko stráviteľné a chutia aj uvarené a iba jemne osolené. Vhodné sú aj do polievok a šalátov, dochucujú sa rascou a cesnakom. Bôb je výborným zdrojom vlákniny a pomáha preto pri problémoch zažívacieho charakteru.
* ČAKANKU znovu objavujeme ako alternatívu na prípravu šalátov s pikantnou príchuťou. Môže sa aj zapekať a najlepšie sa k nej hodí kari korenie a muškátový orech. Zaujímavé je, že čakankové puky bielej farby boli vyšľachtené z koreňovej čakanky, z ktorej sa vyrábala náhrada kávy cigória.
* BROKOLICA ako zelenina príbuzná karfiolu si v našej kuchyni hľadá svoje miesto najmä v posledných rokoch. Má podstatne vyšší obsah vitamínu C ako citrusové plody. Pridáva sa do hustých polievok alebo sa konzumuje ako chutná zeleninová príloha k mäsu.
* SLADKÝ FENIKEL pochádzajúci z Grécka má sladkastú, aromatickú príchuť. Môže byť prvou pomocou pri tráviacich problémoch, najmä nadúvaní. Feniklové cibule majú mať bielu alebo bledozelenú farbu, v tmavozelených sa vytvárajú horkasté látky. Preto ho neskladujeme v chladničke dlhšie ako dva dni. Táto zelenina je veľmi chutná v surovom stave do šalátov, alebo predvarená na zapekanie. S korenením to netreba preháňať. Stačí trochu citrónovej šťavy a cesnaku.
* ČIERNY KOREŇ je u nás menej známy druh zeleniny. Používa sa namiesto špargle, ktorá je náročná na pestovanie a preto drahšia. Pri príprave si treba dávať pozor, pretože farbí načerveno.
* CHALVA pochádza zo stredného Východu. Pripravuje sa s praženými a rozdrvenými sezamovými semienkami a s medom a do tejto sladkej maškrty sa pridávajú aj oriešky a sušené ovocie.
* CIBUĽA je všeliekom. Aj keď je konzumácia cibule spojená s prenikavým štipľavým zápachom, patrí medzi potraviny nášmu zdraviu najprospešnejšie. Len rátajme: znižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krvný tlak, je tradičným liekom pri infekcii dýchacích ciest a žalúdka, zvyšuje odolnosť proti rakovine a mnohí ju jedia ako prevenciu proti astme. Na konzumáciu bez tepelnej úpravy sú vhodnejšie jemnejšie odrody. Už v kuchyni našich starých mám cibuľu piekli ako samostatný pokrm, varili z nej rôzne druhy polievok, ale v prvom rade vytvárala chuťový základ pre dusené mäso, nátierky, prívarky či zapekané jedlá zo zeleniny. Aby sa neznehodnotila, cibuľu treba skladovať na spodnej poličke chladničky alebo v chladnej suchej komore.
* KYSLÚ KAPUSTU ako jeden z najpestovanejších druhov zeleniny na území Slovenska, vedeli gazdiné pripraviť na desiatky spôsobov. Určite aj preto, že si cenili jej priaznivý účinok pre organizmus. Preventívne by mal jesť kapustu každý, kto sa obáva rakoviny žalúdka, kože, hrubého čreva a pľúc. Surová kapustová šťava sa osvedčila pri problémoch so žalúdočným vredom. Na zlepšenie trávenia a činnosti čriev by sme mali pravidelne jesť kyslú kapustu, ktorá je nositeľkou živých probiotických baktérií. Obsahuje ich aj kyslá kapustová voda, užitočné baktérie sa však pri konzervovaní a varení strácajú. Pocitu nafúknutosti po dobrom kapustovom jedle sa vyhneme, ak počas varenia do kapusty pridáme rascu alebo feniklové semená.
* BATÁTY alebo sladké zemiaky majú veľké hľuzy a chutia sladkasto. Zo zdravotného hľadiska sú zaujímavé pre vysoký obsah vitamínu E, ktorý prospieva nášmu srdcu a očiam. Lepšie je variť ich v šupke, pretože vylučujú sliz. Dajú sa z nich pripraviť podobné jedlá ako zo zemiakov.
* ARTIČOKY , ktoré poznali už starí Rimania, patria k najzdravším potravinám - podporujú trávenie a činnosť pečene, znižujú hladinu cholesterolu v krvi i hromadenie tekutín a regulujú hladinu cukru. Chutia ako šalát, vhodné sú aj ako súčasť rizota. Variť by sa mali v osolenej vode s citrónovou šťavou a troškou cukru.
* CVIKLA alebo šalátová repa je známou potravinou starých kuchýň. Je zdravá a pre vysoký obsah sacharidov výživná. Upravuje sa varením, mladšie jemné plody sa môžu na šalát strúhať aj surové.
* DULY sa podľa rôznych tvarov delia na jablkovité a hruškovité. Tie prvé majú suchú málo aromatickú dužinu červenkastej farby. Výraznejšiu chuť majú duly hruškovité. Sú mäkšie a používajú sa na prípravu pyré a rôsolu, čo umožňuje vysoký obsah pektínu. Oberajú sa až do konca novembra a mráz dokonca arómu ešte zvýrazňuje.
* ROMANESKO je zelenina príbuzná karfiolu. Pevne uzavretá ružica má krémovo zelenú farbu. Je ľahko stráviteľná, preto je vhodná aj pre zaradenie do diétneho jedálnička.
* PÓR bol už dávno pre svoju typickú chuť základom pre prípravu polievok a zapekaných jedál. Obsahuje vápnik, fosfor, draslík a vitamíny B a C. Je dôležitý pri vylučovaní toxických látok z tela.
* ĽANOVÉ SEMENÁ sú zdrojom esenciálnych mastných omega-3 kyselín, zlepšujú imunitu organizmu. Prinášajú úľavu pri zápche, najmä ak sa nechajú nasiaknuť vodou cez noc. Uvádzajú sa priaznivé účinky pri menopauze a v prevencii rakoviny prsníka. Sú zdrojom železa, vápnika a draslíka.
* PŠENIČNÉ KLÍČKY sú bohaté na vitamíny skupiny B. Zlepšujú chuť do jedla. Sú zdrojom aj E vitamínu s antioxidačnými účinkami znižujúcimi výskyt cievnych ochorení. Pre vysoký obsah vlákniny chránia črevá a zbavujú telo toxického odpadu. Zabraňujú vzniku zápchy. Majú vysoký obsah kyseliny listovej, ktorá je vynikajúcim ochrancom srdca a ciev.
* TEKVICOVÉ SEMENÁ majú priaznivý vplyv na zväčšenú prostatu. Je to najbohatší prírodný zdroj zinku, ktorý priaznivo ovplyvňuje aj činnosť imunitného systému. Konzumácia tekvicových semien má preventívne účinky na vznik močových kameňov.
* PŠENICA je dôležitým zdrojom selénu s antioxidačnými účinkami. Znižuje riziko vzniku srdcového a mozgového infarktu, a tiež artériosklerózy. Je to škrobová potravina s vysokým obsahom vlákniny, preto má preventívne účinky na črevá. Pozitívne účinky boli zistené u žien v menopauze.
* OVOS je jednou z najhodnotnejších základných potravín. Výskumy ukázali, že jeho konzumácia znižuje hladinu "zlého" cholesterolu, čiže nás chráni pred zanesenými cievami. Spomaľuje vstrebávanie cukrov, čo stabilizuje hladinu glukózy u diabetikov. Má sedatívny účinok, na nervový systém pôsobí upokojujúco. Pre obsah vlákniny je i prevenciou vzniku zápchy.
* RYŽA hnedá nelúpaná podporuje činnosť čriev, udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi. Naturálna ryža je významným zdrojom vitamínu B1 (tiamínu). Je vhodnou potravinou i pre alergikov a ľudí, ktorí netolerujú pšenicu.
* SLNEČNICA obsahuje vysoký podiel vitamínu E a kyseliny linolovej, čím znižuje riziko vzniku cievnych ochorení srdca a mozgu. Antioxidačný účinok je i prevenciou vzniku rakoviny a sivého zákalu. Vhodné je použitie u športovcov, u ktorých znižuje svalovú únavu spôsobenú nedostatkom kyslíka.
* MED je prírodný produkt s obsahom ovocných cukrov, enzýmov a množstvom výživných látok. Má antibakteriálne účinky a chráni sliznicu žalúdka. Nefiltrovaný a za studena stáčaný med môže byť prevenciou pri sennej nádche. Je vhodný ako potravinový doplnok pri liečbe zápalu žalúdka a hnačke.
* OVSENÉ VLOČKY obsahujú proteíny, vlákninu, vitamín B a E. Posilňujú nervy a pôsobia ako sedatívum. Znižujú hladinu "zlého" cholesterolu. Pre obsah vlákniny sú tiež prevenciou vzniku zápchy.
* PŠENIČNÉ OTRUBY sú bohatým zdrojom vlákniny, zabraňujú vznik zápchy a chránia pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Sú dôležité v prevencii vzniku žlčových kameňov. Vedci predpokladajú, že majú aj zmierňujúci účinok na príznaky klimaktéria ako aj preventívny účinok na vznik rakoviny prsníka.
* CESNAK denne by sme si mali dožičiť aspoň jeden strúčik. Okrem toho, že je to vynikajúce prírodné antibiotikum, izraelskí vedci v pokusoch so zvieratami nedávno zistili, že látka alicín, ktorú obsahuje cesnak, ničí rakovinové bunky bez toho, aby poškodila zdravé tkanivo. Alicín ničí tiež takmer všetky mikroorganizmy, znižuje cholesterol a krvný tlak a pôsobí preventívne proti artérioskleróze.
Autor: bes