Recepty našich čitateľov

Silvestrovská huspenina

Potrebujeme: 2 kuracie prsia, 30 g oleja, 1 balíček mrazenej zeleniny, 50 g lahôdkovej kukurice, 1/8 l hydinového vývaru, 1 l bieleho vína, 6 plátkov želatíny.

Postup: Kuracie prsia opečieme z oboch strán na horúcom oleji. Studené mäso nakrájame na tenké dlhé rezance. Mrazenú zeleninu uvaríme v slanej vode. V studenej vode necháme napučať plátkovú želatínu. Do formy vložíme rezance mäsa, zeleninu a kukuricu. Želatínu zmiešame s hydinovým vývarom, prilejeme biele víno a ocot. Hydinový vývar môžeme pripraviť aj z bujónu. Hotovú zmes so želatínou nalejeme na mäso a zeleninu do formy a uložíme do chladničky. Hotovú huspeninu vyklopíme a nakrájame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Marcela Koščová, Košice

Silvestrovský nakladaný encián

Potrebujeme: 4 enciány, olivový olej, 1 bobkový list, čierne korenie, 6 strúčikov cesnaku, 1 veľkú cibuľu, mletú červenú papriku, 1 ČL provensálskeho korenia.

Postup: Syry pozdĺžne rozrežeme a otvoríme. V malej miske zmiešame 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, 1 ČL provensálskeho korenia. Syry roztvoríme a vnútorné strany ponatierame touto provensálskou zmesou. Syry opäť zatvoríme a naukladáme do zaváraninového pohára. Pridáme 4 očistené strúčiky cesnaku, na kolieska nakrájanú cibuľu. Navrch pohára dáme bobkový list, mletú červenú papriku a čierne korenie. Pohár uzavrieme, dolejeme až po vrch olivovým olejom, potom odložíme na 4 dni na chladné miesto. Nakladaný encián podávame spolu s baraními rohmi a čerstvým chlebom. Lórant Kulík

SkryťVypnúť reklamu

Zemiakové lokše s makom

Potrebujeme: 700 g zemiakov, štipku soli, 300 g hladkej múky, 50 g roztopeného masla, slivkový lekvár, 100 g zomletého maku, 100 g práškového cukru.

Postup: V šupke uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme, pridáme soľ, múku a zamiesime hladké cesto. Na doske posypanej múkou cesto rozšúľame na dlhý šúľok, pokrájame na rovnaké kúsky, každý kúsok vyvaľkáme na lokšu a na rozohriatom sporáku alebo platničke upečieme. Upečené lokše pomastíme roztopeným maslom, potrieme lekvárom, posypeme makom a práškovým cukrom a stočíme.

Katarína Križičková ml., Prešov

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké
  2. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  3. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  4. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu?
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  6. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  7. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  8. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  1. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  3. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni
  4. Obnovná ťažba v Chotinke prebieha v súlade so zákonom
  5. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  6. Dizajn nového muralu v Košiciach nájdeš aj na oblečení.
  7. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu?
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 9 806
  2. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 9 221
  3. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 8 450
  4. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live 7 483
  5. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 7 271
  6. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 5 955
  7. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel 4 417
  8. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave 2 775
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu