Potrebujeme: 2 kuracie prsia, 30 g oleja, 1 balíček mrazenej zeleniny, 50 g lahôdkovej kukurice, 1/8 l hydinového vývaru, 1 l bieleho vína, 6 plátkov želatíny.
Postup: Kuracie prsia opečieme z oboch strán na horúcom oleji. Studené mäso nakrájame na tenké dlhé rezance. Mrazenú zeleninu uvaríme v slanej vode. V studenej vode necháme napučať plátkovú želatínu. Do formy vložíme rezance mäsa, zeleninu a kukuricu. Želatínu zmiešame s hydinovým vývarom, prilejeme biele víno a ocot. Hydinový vývar môžeme pripraviť aj z bujónu. Hotovú zmes so želatínou nalejeme na mäso a zeleninu do formy a uložíme do chladničky. Hotovú huspeninu vyklopíme a nakrájame.
Marcela Koščová, Košice
Silvestrovský nakladaný encián
Potrebujeme: 4 enciány, olivový olej, 1 bobkový list, čierne korenie, 6 strúčikov cesnaku, 1 veľkú cibuľu, mletú červenú papriku, 1 ČL provensálskeho korenia.
Postup: Syry pozdĺžne rozrežeme a otvoríme. V malej miske zmiešame 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, 1 ČL provensálskeho korenia. Syry roztvoríme a vnútorné strany ponatierame touto provensálskou zmesou. Syry opäť zatvoríme a naukladáme do zaváraninového pohára. Pridáme 4 očistené strúčiky cesnaku, na kolieska nakrájanú cibuľu. Navrch pohára dáme bobkový list, mletú červenú papriku a čierne korenie. Pohár uzavrieme, dolejeme až po vrch olivovým olejom, potom odložíme na 4 dni na chladné miesto. Nakladaný encián podávame spolu s baraními rohmi a čerstvým chlebom. Lórant Kulík
Zemiakové lokše s makom
Potrebujeme: 700 g zemiakov, štipku soli, 300 g hladkej múky, 50 g roztopeného masla, slivkový lekvár, 100 g zomletého maku, 100 g práškového cukru.
Postup: V šupke uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme, pridáme soľ, múku a zamiesime hladké cesto. Na doske posypanej múkou cesto rozšúľame na dlhý šúľok, pokrájame na rovnaké kúsky, každý kúsok vyvaľkáme na lokšu a na rozohriatom sporáku alebo platničke upečieme. Upečené lokše pomastíme roztopeným maslom, potrieme lekvárom, posypeme makom a práškovým cukrom a stočíme.
Katarína Križičková ml., Prešov