Recepty našich čitateľov

Zemiakový šalát so sardelkami

Potrebujeme: 750 g v šupke uvarených zemiakov, 3 stredné cibule, 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate, 2 lyžice plnotučnej horčice, 4 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžičky cukru, soľ, čierne korenie, 5 lyžíc oleja, 5 sardeliek alebo 2 škatuľky sardelových očiek.

Postup: Narezané zemiaky zmiešame s na kolieska narezanou cibuľou, vňaťou a narezanými sardelkami. Horčicu, šťavu, olej, cukor, soľ, čierne korenie vyšľaháme dobre vidličkou, nalejeme na šalát, premiešame a necháme odstáť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tereza Jarčušková, Košice

SkryťVypnúť reklamu

Pizza koláčiky

Tento recept poznali už starí Prešporčania, ale volali ho posúchy.

Potrebujeme: 1 balík lístkového cesta, múku na posypanie, olúpané paradajky, bazalku, 30 dkg tvrdého syra, 4 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 10 dkg salámy (alebo šunky či klobásy), trocha pikantného kečupu, žĺtok na potretie.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na ovál alebo obdĺžnik a hrúbkou asi 2 milimetre. Rúru dáme predhriať na 180 až 200 stupňov. Do misky dáme nakrájané olúpané paradajky, trošku bazalky, cibuľu nakrájanú nadrobno, pretlačený cesnak, nastrúhaný syr, nadrobno nakrájanú salámu a trochu kečupu. Všetko dobre premiešame a rovnomerne nanesieme na cesto. To zrolujeme, aby vznikla roláda. Z nej ukrajujeme asi 1,5 centimetra široké kúsky a ukladáme ich na plech. Aby sme plech nemuseli mastiť, použijeme papiere na pečenie. Každý kus na plechu roztlačíme na koliesko, boky potrieme žĺtkom a dáme piecť. Keď majú žltú farbu, sú hotové. Kto má rád štipľavé, môže si do plnky nasekať aj feferónky alebo čili omáčku.

SkryťVypnúť reklamu

Demikát

Túto delikatesu dnes nájdete v reštaurácii zriedka.

Potrebujeme: 1 veľkú cibuľu, rascu, mletú červenú papriku, 120 g bryndze, soľ, chlieb.

Postup: Pokrájanú cibuľu uvaríme s rascou, mletou červenou paprikou a soľou vo vode. Krajce chleba natrieme bryndzou a nakrájame na kocky. Uložíme ich na dno polievkovej misy a zalejeme cibuľovým vývarom. Podávame s kyslou smotanou.

Silvia, Pilková, Bratislava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké
  2. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  3. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  4. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu?
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  6. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  7. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  8. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  1. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  2. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni
  3. Obnovná ťažba v Chotinke prebieha v súlade so zákonom
  4. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  5. Dizajn nového muralu v Košiciach nájdeš aj na oblečení.
  6. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu?
  7. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  8. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  1. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 9 806
  2. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 9 221
  3. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 8 450
  4. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live 7 483
  5. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 7 271
  6. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 5 955
  7. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel 4 417
  8. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave 2 775
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu