Makovník a orechovník

* 1 kg miešanej múky, 1 lyžička soli, 150 g cukru, 100 g masla, 50 g oleja, 3 žĺtky, 50 g droždia, vanilka, asi 600 ml mlieka, citrónová kôra

M a k o v á p l n k a : 220 g maku, 200 g cukru, vanilka, 100 ml mlieka, pomarančová kôra

O r e c h o v á p l n k a : 180 g cukru, 250 g orechov, vanilka, voda

Do zohriatej múky pridáme soľ, preosiaty cukor, potlčenú vanilku, postrúhanú citrónovú kôru, vykysnutý kvások (droždie premiešané s trochou vlažného mlieka, cukru a múky), rozpustené maslo a olej, žĺtky rozmiešané v troche mlieka a teplé mlieko. Cesto nesmie byť riedke. Dobre ho premiesime a na teplom mieste necháme vykysnúť. Potom ho rozdelíme na 4 časti, tie premiesime a opäť necháme kysnúť. Každé cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske natenko, potrieme plnkou, zatočíme a dáme kysnúť ešte na plech. Vykysnuté koláče potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžičkou cukru a vody a popicháme ich. Najprv pečieme v dobre vyhriatej rúre a dopekáme na nižšom stupni. Makovú plnku si pripravíme tak, že cukor povaríme s vodou alebo mliekom, pridáme pomletý mak, postrúhanú pomarančovú kôru a vanilku. Trochu povaríme a ak treba, rozriedime. Podobne postupujeme pri príprave orechovej plnky. Cukor zalejeme vodou alebo mliekom, pridáme kúsok roztlčenej vanilky a dobre povaríme. Pridáme pomleté orechy, povaríme a v prípade potreby rozriedime. Časť orechov môžeme nahradiť strúhankou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  6. Keď sa z brigády stane kariéra
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  8. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 10 686
  2. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 10 331
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 5 727
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 647
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 2 225
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 198
  7. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 1 887
  8. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 1 512
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu