M a k o v á p l n k a : 220 g maku, 200 g cukru, vanilka, 100 ml mlieka, pomarančová kôra
O r e c h o v á p l n k a : 180 g cukru, 250 g orechov, vanilka, voda
Do zohriatej múky pridáme soľ, preosiaty cukor, potlčenú vanilku, postrúhanú citrónovú kôru, vykysnutý kvások (droždie premiešané s trochou vlažného mlieka, cukru a múky), rozpustené maslo a olej, žĺtky rozmiešané v troche mlieka a teplé mlieko. Cesto nesmie byť riedke. Dobre ho premiesime a na teplom mieste necháme vykysnúť. Potom ho rozdelíme na 4 časti, tie premiesime a opäť necháme kysnúť. Každé cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske natenko, potrieme plnkou, zatočíme a dáme kysnúť ešte na plech. Vykysnuté koláče potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžičkou cukru a vody a popicháme ich. Najprv pečieme v dobre vyhriatej rúre a dopekáme na nižšom stupni. Makovú plnku si pripravíme tak, že cukor povaríme s vodou alebo mliekom, pridáme pomletý mak, postrúhanú pomarančovú kôru a vanilku. Trochu povaríme a ak treba, rozriedime. Podobne postupujeme pri príprave orechovej plnky. Cukor zalejeme vodou alebo mliekom, pridáme kúsok roztlčenej vanilky a dobre povaríme. Pridáme pomleté orechy, povaríme a v prípade potreby rozriedime. Časť orechov môžeme nahradiť strúhankou.