Citrusy sú náročné na svetlo, preto v našich podmienkach pred príchodom prvých mrazov zhadzujú lístie. Počas zimných mesiacov ich dáme do miestnosti, kde je približne 10 stupňov. Citrusy zalievame len mierne, aby zemina úplne nevyschla. Na jar väčšinou dobre zregenerujú.
Dužinaté, zhrubnuté a krehké stonky zeleru stonkového majú výraznú aromatickú chuť. Sú jemnejšie než stonky buľvového zeleru a keď sa pestujú v priaznivých podmienkach, možno ich konzumovať aj v surovom stave. Obsahujú 90 až 93 percent vody, 0,9 percenta bielkovín, 0,1 až 0,3 percenta tuku, 1,3 percenta cukru a 1,3 percenta vlákniny. Okrem toho sú zdrojom vitamínu C, betakaroténu, draslíka, sodíka, vápnika, fosforu a železa. Špecifickú chuť a vôňu im dodáva éterický olej.
Vo vlhších podmienkach môžeme organické látky hnoja čiastočne nahradiť zeleným hnojením. Pretože rastliny určené na zelené hnojenie vysievame v lete, potrebujú závlahu, alebo tento postup využívame len v oblastiach s ročným úhrnom zrážok vyšším ako 800 milimetrov.
Ligurček má močopudné a odhlieňovacie účinky, podporuje trávenie a zabraňuje nadúvaniu. Používa sa aj pri vyčerpanosti, reumatizme, nadmernom potení a zlepšuje obeh krvi. Vzhľadom na dráždivé účinky sa kombinuje do zmesí prečisťujúcich organizmus. Používa sa tiež ako prísada do kúpeľov.
Mnohým papradiam v jeseni odumierajú a opadávajú listy, ktoré zakrývajú pôdu nad ich koreňmi. Rastliny sa tak chránia pred mrazmi. Odumreté časti papradí, na rozdiel od trvaliek, preto neodstraňujeme, ale necháme na mieste. Niektoré druhy papradí však ostávajú zelené i v zime. Väčšinou ich chráni opadané lístie z okolitých stromov.
Autor: pav