Táto teplota je vhodná napríklad pre odrody Elstar, Golden Delicious, Jonagold, Idared, Šampion a iné. Odrody Boskoopské červené, Melrose, Jonathan a väčšina letných i jesenných odrôd si pri skladovaní vyžadujú teplotu 3 až 4 stupne, Ontario 4 až 5 stupňov. Relatívna vlhkosť vzduchu má byť 85 až 90 percent.
Hrušky sa uchovávajú pri teplote mínus 1 až 0 stupňov. Medzi odrodami sú značné rozdielnosti. Odroda Williamsova sa takto skladuje do 10 týždňov, Lucasova 4 mesiace, Boscova fľaška 3 až 4 mesiace. Nežiaduci efekt pri chlade sa zistil pri jesennej odrode Konferencia. V chladených skladoch sa môžu na prechodný čas uskladniť aj ostatné druhy. Slivkoviny tak skladujeme 2 až 3 týždne. Neskoré slivky do 6 až 8 týždňov. Neskorým slivkám vyhovuje teplota 1 až 0 stupňov, ostatným slivkovinám 0,5 až 1 stupňov. Vzdušnú vlhkosť vyžadujú 90 percent.
V domácnostiach sa uskladňujú prevažne jadrové druhy ovocia - v pivniciach, špajzách, na balkónoch alebo v chladničke. Väčšina odrôd si vyžaduje relatívnu vlhkosť vzduchu 80 až 90 percent, skupina odrôd nazývaných kožovky, ako je Boskoopské červené, Parkerovo a iné, až 95 percent. Vysokú vlhkosť potrebuje pri domácom uskladnení aj odroda Ontario. Optimálna teplota pri skladovaní má byť v zime 2 až 4 stupne, na jar 6 až 8 stupňov. Dôležité je pivnicu alebo iný priestor pred uskladnením ovocia dôkladne vyčistiť a vydezinfikovať (napríklad vysírením: na kubický meter priestoru sa vyžaduje 5 až 8 gramov síry).
Pri sírení nemá byť v pivnici teplota nižšia ako 12 stupňov. Potom steny a podlahu vybielime vápenným mliekom, do ktorého môžeme pridať 3 percentá roztoku modrej skalice. V mestských bytoch je takáto možnosť uskladnenia minimálna. Výnimkou sú osadoví záhradkári, ktorí môžu ovocie uskladňovať v priestoroch pod chatkami.
Otázkou je, či má v mestských bytoch význam uskladňovať ovocie na zimné obdobie. Väčšina obyvateľov by určite odpovedala, že nie. Veď ovocie sa dnes dá nakúpiť po celú zimu. Tí, ktorí si chcú uskladniť najmä svoje ekologicky dopestované plody, môžu tak urobiť na balkónoch. Ovocie sa dá uskladniť vo veľkých papierových škatuliach, ktoré sú na dne, na vrchu i po stranách vystlané aspoň päť centimetrov hrubým polystyrénom. Ovocie v samostatných vrstvách preložíme hrubším bielym papierom. Takto vydrží až do marca.
Autor: Prof. Ing. IVAN HRIČOVSKÝ, DrSc.