ODPOVEĎ: „Iste to nie je nič, čoho by sa bolo treba báť. Prirodzene, nemusíte sa kamarátiť so svojimi podriadenými, stačí, ak máte rovnaké hodnoty a priority v práci. Ak sa s nimi priatelíte, ste šťastlivec. Pracovať s ľuďmi, ktorých máte rád, osem alebo desať hodín denne, to vám rozžiari a spríjemní celú existenciu.
A po tomto úvode treba dodať: Nezabúdajte, že priateľstvá šéf-podriadení žijú a umierajú s jednou vecou - úplnou a neľútostnou úprimnosťou. Prirodzene, úprimnosť je imperatívom v každom pracovnom vzťahu, ale zvlášť nevyhnutná je vtedy, ak je obohatený o spoločenský aspekt. Nechcete, aby to, že ste si niekoho obľúbili, automaticky znamenalo, že sa nadchýnate jeho výkonom. Je to možné, ale hodnotenie výkonu musí tvoriť odlišnú a oddelenú sériu rozhovorov v práci, a to v periodicite štyrikrát do roka. Sadnete si so svojím podriadeným, odložíte nabok spoločné úsmevné zážitky z minulotýždňovej opekačky a porozprávate sa o tom, čo sa od neho očakáva a čo z toho bolo uskutočnené. Vyžadujú tieto otvorené konverzácie istú schopnosť škatuľkovať? Prirodzene!
Keď sa vám to podarí a nadobudnete istotu, že ste boli spravodlivý ku všetkým, mali by ste byť schopný vychutnať si jednu z najlepších výhod práce: zábavu s priateľmi.“
OTÁZKA: Prevádzkujem malý obchod - len s piatimi zamestnancami. Nedávno som uvažoval, že sa s nimi podelím o svoje finančné výkazy v nádeji, že napokon pochopia, prečo musíme byť výkonní každú hodinu každého dňa a minimalizovať absentérstvo. Dúfam tiež, že „obnaženie“ našich čísel by mohlo posilniť tímovú spoluprácu a podporiť inovácie. Čo mi poradíte?
ODPOVEĎ: „Iste poznáte staré príslovie: Nijaký dobrý skutok neostane nepotrestaný. Mohlo by sa stať, že čoskoro by ste to hovorili aj o sebe samom. Nechceme haniť transparentnosť. Vo všeobecnosti - čím viac informácií majú vaši zamestnanci ohľadom nákladov a ďalších konkurenčných výziev, tým lepšie. Je to tak, ako naznačujete. Keď ľudia vedia, s čím bojujú, môžu mať silnejší pocit vlastníctva a naliehavosti, čo často vyvolá záujem o zlepšovanie postupov a zvyšovanie produktivity. A pocit, že sme v tom všetci spolu, iste môže odštartovať tímovú spoluprácu a inovácie.
Ale: existujú reálne riziká, spojené s otvorením účtovných kníh, pričom to hlavné je, že je veľmi ťažké ich len tak trochu pootvoriť. Len čo začnete odhaľovať náklady, musíte odhaliť aj výnosy a zisky, aby to celé dávalo zmysel. Čísla sú všetky relatívne, prirodzene.
Takže - ste si istý, že máte dobrý pocit z toho, že ľudia budú vedieť, koľko obchod zarába? Tie čísla budú, samozrejme, porovnávať s tým, čo robia, a nakoniec budú schopní odhadnúť, akú časť z koláča si nechávate, ktorú oni nedostanú.
Táto priepasť môže pokojne byť niečím, čo ste ochotný alebo čo dokonca dychtíte vysvetliť. Ak je to tak, potom oboznámenie vášho tímu s finančnými detailmi zrejme nemá nijakú tienistú stránku. Pamätajte však, že každý zamestnanec bez ohľadu na veľkosť firmy má v hlave osobnú tabuľku miezd, ktorá odhaduje, akú hodnotu má on sám a každý spolupracovník vzhľadom na objem výroby a výkony.
Ak máte dojem, že vaše informačné tornádo radikálne otrasie týmito predstavami, tak radšej upustite od tohto kroku a pokúste sa nájsť nejaký iný, možno menej riskantný spôsob, ako zaangažovať svoj tím na práci.
New York Times Syndicate začal koncom minulého roka týždenne uverejňovať otázky čitateľov a odpovede Jacka a Suzy Welchovcov.
Otázky sa posielajú na adresu Winning@nytimes. com.
Najzaujímavejšie z nich sa dostávajú na stránky New York Times. Denník SME ich prináša v pravidelnom seriáli.