Pažítku vykopeme zo zeme pred príchodom mrazov. FOTO - AUTORKA |
Pažítku si môžeme pestovať aj v zime v byte. Na jeseň pred príchodom mrazov vykopeme zo záhonu potrebný počet trsov. V jednom trse má byť aspoň dvadsať rastlín. Nadzemnú časť pažítky skrátime asi na päť centimetrov. Na dno kvetináča nasypeme vrstvu štrku a pridáme kvalitnú kyprú zeminu, do ktorej zasadíme trs. Potom rastlinu mierne zalejeme vodou a dáme na svetlé miesto. Z trsu po čase vyrastú nové výhonky rúrkovitých listov, ktoré sú vhodné na konzumáciu. Strihajú sa a používajú v surovom stave na chlebíčky, na posypanie polievok, omáčok, vareného i pečeného mäsa a podobne.
Ak v záhradke nemáme pažítku, nahradí ju aj cibuľa. Mladú vňať si dopestujeme výsevom semien cibule do pripravenej nádoby. Sejeme husto do hĺbky asi dva centimetre. Semená potom zalejeme vodou a povrch zeminy prikryjeme ľahkým papierom. Po objavení sa klíčkov papier odstránime. Mladú hustú vňať striháme a konzumujeme tak ako pažítku.
Autor: Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.