te od polovice júla. Pri ošetrovaní treba ničiť skočky, porast zavlažujeme a udržiavame bez burín.
Pekinskú kapustu zo záhonov zberáme koncom októbra. Vyberáme celé rastliny, pričom odrezávame korene. Prvé jesenné mrazy ju spravidla nepoškodzujú. Úroda hlávok býva 30 až 40 kilogramov z 10 štvorcových metrov. Norma si vyžaduje pre prvú akostnú triedu minimálnu hmotnosť hlávky 350 gramov. Na skladovanie sa vyžadujú uzatvorené hlávky s hmotnosťou najmenej 500 až 800 gramov, respektíve 800 až 1 000 gramov. Dobre vytvorené hlávky sa dajú uskladňovať v zvislej polohe v parenisku zvyčajne do konca decembra.
Z pekinskej kapusty môžeme pripraviť široký sortiment jedál, nielen podľa receptúr pre hlávkový šalát a kapustu, ale aj ako špargľu. Jej chuť najlepšie vynikne pri príprave surových šalátov. Varená kapusta sa uplatní tiež pri diétach. Pridáva sa takmer do všetkých čínskych jedál a šalátov.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.