rov zemiačnísk a venujú sa najmä sadbe.
Kedysi najprodukčnejšie zemiakarské oblasti postupne miznú. V posledných rokoch sa prestávajú pestovať konzumné zemiaky na Orave a v Prešovskom okrese. V Spiši sa v minulosti pestovali zemiaky takmer na 5-tisíc hektároch. V tomto roku bolo vysadených iba 220 hektárov. Mierne však stúpa výmera u drobnejších pestovateľov. Na Slovensku je uznaných necelých 800 hektárov sadbových plôch.
„Na základe úrod predpokladáme, že z vlastnej produkcie vystačia na jar sadbové zemiaky na výmeru necelých 2-tisíc hektárov,“ povedal Mačák. Pripomenul, že cena sadbových zemiakových sa odvíja od ceny konzumných. Po skúsenostiach z predchádzajúcich rokov však už obchodné reťazce s ponukou neoslovili. „Vybudovali sme si vlastnú sieť odberateľov, ktorých zásobujeme z našich skladov po celý rok. Sú to napríklad školy, nemocnice, hotely, výrobcovia šalátov a ďalší. Záujemcov o celoročné zásobovanie v tomto roku pribúda, keďže doterajší dodávatelia ich nevedia uspokojiť,“ povedal Mačák. Skladovú kapacitu 4-tisíc ton zemiakov však v tomto roku asi nenaplnia. Napriek problémom s otvoreným trhom, kolísaniu cien či zastaranej technike by zemiaky mali mať svoje miesto na trhu. Stravovacie návyky obyvateľov Slovenska sa totiž zásadne nemenia. Cena zemiakov by sa však postupne mala dostať na úroveň, aby bolo ich pestovanie efektívne.