aru je údajne to, že Európska únia znižuje ceny a aj objem vyrobeného cukru v únii o 4 milióny ton za rok.
Ministerstvo pôdohospodárstva sa nevedelo za celý deň k veci vyjadriť.
Eastern Sugar zatiaľ len rokuje so zamestnancami o tom, či podá žiadosť o čerpanie peňazí z reštrukturalizačného fondu únie. Tá totiž cukrovarom, ktoré dobrovoľne znížia svoju výrobnú kvótu, straty finančne vyrovná. Riešiť problém so zamestnancami, dodávateľmi cukrovej repy a s ostatnými obchodnými partnermi bude spoločnosť 30 dní. „Ak žiadosť o reštrukturalizačné fondy podáme a únia ju akceptuje, rozdelenie peňazí bude predmetom rokovaní zúčastnených strán a vlády,“ povedala Konečná.
Spoločnosť však nechcela odpovedať na otázku, či v prípade zamietavého postoja Bruselu bude cukrovar fungovať naďalej.
Zlá správa pre pestovateľov
Hoci Konečná včera ešte zatvorenie cukrovaru nepotvrdila, z nedávnych vyjadrení predsedu predstavenstva Eastern Sugar Slovensko Mathew Trillinga všetko nasvedčuje tomu, že cukrovar končí. „Nevidíme pre cukrovar žiadnu hospodársku budúcnosť,“ povedal.
„Je to najhoršia správa za posledné obdobie, strata pridelenej výrobnej kvóty cukru pre Slovensko,“ reagoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. „V prípade jeho zatvorenia by na Slovensku poklesla ročná produkcia cukru o tretinu a boli by sme nútení vypestovať o tretinu menej cukrovej repy ako doteraz,“ povedal Oravec.
Podľa odhadov cukrovarníckeho spolku sa u nás tento rok vypestuje 1,45 milióna ton cukrovej repy a vyrobí okolo 200–tisíc ton cukru. Výpadok produkcie Eastern Sugar by bol teda okolo 70–tisíc ton.
Cukrovary nie sú slovenské
Na Slovensku sú tri cukrovary - v Dunajskej Strede, Seredi a Trenčianskej Teplej. Každý zamestnáva do 200 ľudí. Takýto počet ľudí by teda prišiel o prácu v prípade zániku dunajskostredského cukrovaru. „Tu vidieť, akí sme labilní pri zahraničných investoroch, rozhoduje sa o nás bez nás,“ myslí si Oravec.
Cukrovary sú v zahraničných rukách. Eastern Sugar je anglicko-francúzska skupina, ktorá vlastní na Slovensku, v Maďarsku a Česku spolu päť cukrovarov. Cukrovar v Seredi vlastní rakúska spoločnosť Agrana, v Trenčianskej Teplej nemecká spoločnosť Nordzucker, ktorá má najväčší, 38–percentný podiel na trhu.
Autor: ho