Viničný domček, v ktorom sa vinár udusil kysličníkom uhličitým. FOTO – JANA BEŇOVÁ |
VRÁBLE - Vo viničnom domčeku vo Vrábľoch zomrel 70-ročný muž, ktorý sa udusil z plynov kvasiacej hroznovej šťavy.
„Vybral sa tam v sobotu, v pondelok ho našiel známy v pivnici bez známok života,“ povedal krajský policajný hovorca v Nitre Miloš Fábry. Susedia sa čudujú, že ako skúsený vinár podcenil zásady prevencie a zabudol si pred vstupom do pivnice zapáliť sviečku.
Vo Vrábľoch je pestovanie viniča rozšírené. Každý vinár dôverne pozná postup pri spracovaní hrozna – pomelie sa, vylisuje na mušt, ktorý nechajú kvasiť v pivnici.
„Pri kvasení dochádza k uvoľňovaniu kysličníka uhličitého. V uzavretých priestoroch, akými pivnice sú, môže dôjsť k otrave až k smrti,“ povedal všeobecný lekár Vincent Sádovský z Vrábeľ.
Kvasenie je intenzívne o dva-tri dni po uložení muštu, celkovo môže trvať aj 15 dní. Najlepšou prevenciou je vtedy chodiť do pivnice so zapálenou sviečkou. Keď zhasne, je to signál, že kysličník vytlačil kyslík a treba priestor ihneď opustiť.
„Silnú prítomnosť kysličníka uhličitého cíti človek štípaním očí a mdlobami. Ak odpadne na zem, je ešte vo väčšom nebezpečenstve, lebo kysličník uhličitý je ťažší ako vzduch a drží sa pri zemi,“ povedal vinár Zdenek Tarr.
Dodal, že dnes sa stavajú klimatizované pivnice, kde problém otravy nehrozí.
Autor: bej