Napite sa s noblesou

Víno ako ušľachtilý nápoj si zaslúži aj určitú dávku úcty pri manipulácii. Ak ho chceme skutočne vychutnať, musíme mu venovať aspoň základný čas. Svoj zmysel má aj stáročiami cibrená vinárska etiketa, ktorej súčasťou je správna voľba vhodnej čaše pri ...

Víno ako ušľachtilý nápoj si zaslúži aj určitú dávku úcty pri manipulácii. Ak ho chceme skutočne vychutnať, musíme mu venovať aspoň základný čas. Svoj zmysel má aj stáročiami cibrená vinárska etiketa, ktorej súčasťou je správna voľba vhodnej čaše pri konkrétnom víne.Podľa oficiálnych údajov sa len v Európe zaoberá vinárstvom jeden a pol milióna ľudí. Ich starovekí predchodcovia šľachtili vínnu révu v oblasti Strednej Ázie a Kaukazu, neskôr aj v Egypte, Sýrii, Babylone, Číne a Grécku, kde bol garantom dobrého vína boh Dionýz.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

O výrazný rozkvet vinohradníctva sa zaslúžili Rimania a po Etruskoch na talianskom území sa dokonca našli aj prvé ozdobné poháre na víno. Vtedy však hroznovú šťavu uchovávali zväčša v hlinených nádobách a prenášali ju v kožených vakoch. Vínna réva sa po Európe šírila spolu s kresťanstvom. Vinice zakladali mnísi a kláštornými vínami začali históriu mnohých svetoznámych značiek.

Na vychýrených kráľovských hostinách sa popíjalo z pohárov z pevných materiálov, ako bolo drevo a kov. Noblesná atmosféra renesancie a baroka však dala šancu aj krehkému sklu.

Rozšírenie sklárskej výroby sprístupnilo výrobky zo skla aj mešťanom a remeselníkom, ktorí si čaše skrášľovali cechovými znakmi. Šľachtici nechceli zaostať - luxusným súpravám pohárov na víno dávali punc jedinečnosti rodové erby alebo lovecké či náboženské výjavy. Minulé storočie obdarovalo dizajn uniformitou, keď uprednostnilo jednoduché tvary a čisté línie. Ale zároveň venovalo širokej populácii cenovo nenáročné súpravy pohárov.

SkryťVypnúť reklamu

Pohár prezradí pravého znalca

Bol to práve Claus J. Riedel, kto priniesol v roku 1961 revolučnú zmenu vo výrobe kalichov tým, že zamenil tradičnú farebnú alebo brúsenú podobu hrubých kalichov na jemne vyfúknuté, hladké kalichy na vysokej, štíhlej a tým aj elegantnej nohe. Bol to prvý človek na svete, ktorý prišiel k záveru, že tvar kalicha ovplyvňuje senzorické vlastnosti vína. K dôležitým poznatkom tiež patrila skutočnosť, že k dokonalosti patrí aj hrúbka skla. Čím tenšie, tým lepšie. Z dôvodu zachovania teploty pri podávaní, ako aj konzumácii.

Všeobecne sú kvalitnejšie poháre z ušľachtilého tenkého skla. Šampanské alebo sekty najlepšie chutia z vysokých pohárov s úzkym kalichom, tzv. fláut, alebo naopak zo širokých plytkých kalichov, ktoré zvýrazňujú efekt perlenia.

SkryťVypnúť reklamu

Biele víno si vyžaduje tulipánový tvar tela s otvoreným hrdlom na vyššej nohe. Keďže ho podávame chladené, poháre by nemali byť veľké, víno by steplelo.

K červenému vínu si naopak z poličky vezmeme pohár na kratšej stopke s baňatým telom, ale s užším hrdlom, ktoré zadržiava arómu tohto druhu vína.

S výnimkou sektu nikdy nenalievame po okraj pohára, pretože buket vína sa takto nemôže rozvinúť do plnej krásy a víno potom nedýcha.

Základný tvar kalichov

Počas posledných rokov bolo vedecky dokázané, že tvar a veľkosť kalicha signifikantne ovplyvňujú buket a chuť vína. Len správne zvolený kalich umožní maximálne odovzdanie informácie o víne. V neposlednom rade je to aj usmernenie prúdu vína na príslušné miesto na jazyku, kde je determinujúci priemer kalicha. Tým dôjde k presne cielenému "zásahu" jednotlivých oblastí jazyka, kde sú rozmiestnené receptory, zodpovedné za chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Základnými tvarmi kalichov na víno sú bordeaux a burgunder. Typ skla bordeaux sa najčastejšie využíva pri degustácii mladých vín typu bordeaux. Poháre typu burgunder majú v porovnaní so sklom na bordeaux nižšie, no širšie kalichy, ktorých okraje sa otvárajú viac navonok. Priestranný kalich umožňuje rozvinutie aromatiky do šírky, zatiaľ čo otvorené hrdlo nasmeruje dúšok vína pri degustácii na prednú časť podnebia, znásobujúc tak bohatý čuchový vnem mladých i starších burgundských červených médií.

Výrobňa skla v Lednických Rovniach

Rozvoj sklárstva na Slovensku vychádzal z veľmi dobrých prírodných podmienok, ako aj dostatku vhodných surovín na výrobu skla. Od 14. do začiatku 20. storočia zaznamenávame existenciu viac ako 70 sklárskych hút.

SkryťVypnúť reklamu

Naše najvýznamnejšie sklárne Rona boli založené v roku 1892 firmou Schreiber und Neffen a začínali s výrobou plochého skla. Neskôr prešli na výrobu lisovaného skla, ktoré sa predávalo pod značkou Kaiserkristal. Popri lisovanom skle sa vyrábalo ručne fúkané sklo pod značkou Rona Crystal.

V súčasnosti dodáva skláreň v Lednických Rovniach viac než 40 miliónov kusov skla ročne do rôznych krajín celého sveta. Spoločnosť patrí svojimi výsledkami už dlhé roky medzi najvýznamnejších exportérov skla nielen z hľadiska objemu a šírky sortimentu, ale aj svojím prínosom pri zvyšovaní kvality produkcie. Kým pred asi štyrmi rokmi tvorila najdôležitejšie odbytištia západná Európa, dnes sú to najmä Spojené štáty americké.

V technicky moderne vybavenom podniku sa pod dohľadom skúsených odborníkov vyrába sklo, ktoré sa pod značkou Rona exportuje do celého sveta.

SkryťVypnúť reklamu

V značke Rona žije generáciami odovzdávané tajomstvo tavenia kvalitnej skloviny, rovnako ako remeselná zručnosť a cit na výrobu skla.

Vo výrobkoch pre domácnosť a gastronómiu sa uplatňujú vysoké nároky na kvalitu a dizajn, ktorými dokážu Lednické Rovne Crystal, a. s., vyhovieť, o čom svedčí i to, že v roku 1995 ziskali certifikát kvality ISO 9002. Je to certifikát, ktorý potvrdzuje sklárňam vysoký medzinárodný štandard v oblasti riadenia kvality, technológie a dizajnu.

(bes)

Pri akej teplote podávame jednotlivé druhy vín

4 až 8 °C šampanské a ostatné šumivé vína
7 až 9 °C sladké biele vína
9 až 11 °C suché biele vína
10 až 13 °C ružové vína
12 až 15 °C ľahké červené vína
14 až 18 °C vyzreté červené vína
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 809
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 650
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 739
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 688
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 671
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 262
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 191
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 289
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu