Pišťankov princíp a víno

Spisovateľ Peter Pišťanek raz povedal, že čokoláda sa musí zjesť celá na jedno posedenie. Nazval som to Pišťankovým čokoládovým princípom neodkladnej konzumácie. Rozhovor vyšiel už dosť dávno. A čím som starší, tým viac ma život presviedča, že Pišťankov

princíp treba aplikovať aj na víno. Odkladať nedopitú fľašu dobrého červeného do chladničky nemá zmysel, veď ktovie, čo bude zajtra.

Pišťankov princíp sa najľahšie uplatňuje pri sedmičke argentínskeho Malbecu alebo francúzskeho Cheverny, najmä za asistencie nežného pohlavia. Zložitejšie je to pri trojlitrovej škatuli Cabernetu z Čile, ale ani tu by som ho nezavrhoval, ak sú poruke známi, s ktorými ste sa aj tak už mesiac neporozprávali. A najmä nás nesmie odradiť nápis na cudzokrajnom hranatom obale typu "Po otvorení vydrží týždeň" (prípadne dva). Výrobca nenavádza na porušenie Pišťankovho princípu, ktorý zrejme aj tak nepozná; chce nepochybne iba naznačiť, ako veľmi pokročili metódy konzervácie vínneho moku v jeho krajine.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Viem, viem. Všetkého s mierou. Tí osvietení lekári, ktorí odporúčajú iba "veľmi miernu dennú konzumáciu vína", majú pravdu, a pečeň má naozaj tendenciu protestovať tvrdnutím aj proti sústavnému kúpeľu v relatívne slabšom víne. Keď si však chuťové bunky zvykli na neopakovateľnú slivkovo-kávovo-kakaovú chuť Cabernetu, už po prvom dúšku príjemne zvierajúcom hrdlo a zahrievajúcom žalúdok, alebo na hravé ovocné láskanie Chardonnay, ktoré vás prenesie v priestore a čase na slnečné stráne iskrivej Loiry, niet pomoci. Ako a prečo práve tu tak dobre funguje Einsteinova relativita, to už vám nevysvetlím ani ja, a myslím, že ani Peter Pišťanek.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 809
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 650
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 739
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 688
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 671
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 262
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 191
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 289
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu