Ľahká odlučiteľnosť plodu od plodonosa prezrádza zrelosť hrušiek. FOTO - IT |
Pri slivkovinách sa termín oberačkovej zrelosti stanovuje predovšetkým s ohľadom na použitie plodov. Obrať ich však treba včas, pretože s pribúdajúcim mäknutím sa podstatne zvyšujú straty (otláčanie) a narastá nebezpečenstvo praskania plodov i šírenia hniloby. Iba plody určené na prípravu lekvárov alebo destilátov sa oberajú v prezretom stave.
Pri čerešniach a višniach je kritériom začiatku zberovej zrelosti dosiahnutie typickej farby, ľahká odlučiteľnosť plodu od plodonosa, určitá úroveň chuťovej kvality a špeciálne pri višniach plná farbivosť šťavy.
Pri oberaní marhúľ a broskýň sa stanovuje termín podľa účelu, na ktorý sú plody určené. Marhule na prípravu kompótov sa oberajú v tzv. tvrdej zrelosti. Plody na džemy môžu byť zrelšie ako na priamu konzumáciu. Pri oberaní broskýň je základná farba plodov najdôležitejším kritériom na posúdenie ich zrelosti. Väčšina odrôd dozrieva postupne, takže plody sa musia oberať na dva- až trikrát.
Ríbezle sa oberajú v plnej konzumnej zrelosti, keď už majú bobule typické vyfarbenie i chuť. Pri čiernych ríbezliach je zberové obdobie veľmi krátke, trvá len 5 až 7 dní.
Egreše oberáme takmer výhradne v kompótovej zrelosti, sú tvrdé a ich farba je typická podľa odrody. Do konzumnej zrelosti sa vyvinú približne o dva mesiace po odkvitnutí.
Na vlaňajších výhonkoch jedenkrát rodiace maliny (odroda Granát a iné) sa zberajú opakovane šesť- až osemkrát, a to koncom júna až v júli. Remontantné maliny (odroda Ada, Medea a ďalšie) dávajú prvú úrodu koncom júna (na vlaňajších častiach výhonov), ďalšie úrody prinášajú na mladých letorastoch od konca júla až do prvých mrazov (október až november).
Beztŕňové černice (napríklad odroda Thornfree) dozrievajú podľa oblasti už v prvej dekáde augusta a postupnými zbermi sa oberajú až tri týždne.
Autor: Prof. Ing. IVAN HRIČOVSKÝ, DrSc.