Braňo Ondruš na narodil roku 1973 v Levoči. V roku 1991 začal študovať politológiu na Filozofickej fakulte UK, absolvoval aj študijný pobyt na univerzite Thames Valley v Londýne, zameraný na európske politické systémy. Posledné dva roky štúdia pôsobil ako politický expert Rady Európy v Štrasburgu. Po novembri 1989 spolupracoval so študentským týždenníkom Zmena a písal do Pravdy. V roku 1996 začal pracovať ako moderátor Televíznych novín v Markíze, po dvoch rokoch odišiel do politiky, potom do televízie JOJ, kde pracuje ako moderátor Novín. Je ženatý a má štyri deti. FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Hoci Braňo Ondruš zvláda doma pranie, žehlenie, šitie aj upratovanie, varenie mu veľmi nejde. "Varím iba v krízových situáciách, keď manželka nemôže, a to je málokedy," hovorí moderátor.
Prvé jedlo, ktoré v živote pripravil, bol pieskový koláč. "Odvtedy som k tejto špecialite veľa ďalších nepridal," hovorí.
Varenie ho v detstve nelákalo, keď však bolo treba vylizovať sladký krém či ochutnávať rôzne maškrty, bol mame vždy poruke.
Ani svoje deti nenúti, aby mu asistovali pri zriedkavom varení. "Ak veľmi chcú, tak to strpím a každému niečo pridelím, lebo som zodpovedný a vzdelaný rodič a viem, že to má na nich pozitívne edukačné efekty. To som niekde čítal a preniesol som to do praxe."
Keď musí variť, púšťa sa len do základných jedál, ktoré sa skladajú skôr z polotovarov. Od hladu by však vraj jeho rodina určite nezomrela, pretože si vždy niečo vymyslí, a keď treba, deťom sa vie postarať o raňajky, desiatu i večeru.
Najradšej je v kuchyni sám, nechce žiadnu pomoc. Keď sa už kvôli riadu nemôže pohnúť, naloží ho do umývačky. Všetko krája jedným nožom, všetko mieša jednou vareškou, namiesto výmeny ich len oblíže. "A to je jeden z dôvodov, prečo ma manželka vidí nerada pri sporáku," vysvetľuje otec štyroch detí.
Ochutnal psa
Braňo Ondruš nie je prieberčivý, zje takmer všetko. Najradšej má ryby, bryndzové halušky, lečo, džatky, kapustnicu a hot-dog - ten by vraj mohol jesť každý deň. Nemá rád iba veľmi sladké jedlá a koláče s krémami, čokoládou alebo karamelom.
Je zaťažený na kuchyňu starých mám, dokonca ho vie rozčúliť, keď v reštaurácii nemajú bryndzové halušky alebo kyslé mlieko.
Pri cestách do zahraničia má pocit, že celý svet je Taliansko, Čína alebo fast food. "Je čoraz ťažšie dostať sa v nejakom meste k miestnej špecialite. Všade majú čínu, pizzu či hamburgery." Napriek tomu mu najviac chutilo v Číne a v Japonsku. "Je rozdiel, ak tieto jedlá jete v krajine, odkiaľ pochádzajú, a keď ich jete v Amerike v reštaurácii, kde ponúkajú jedlá z celého sveta."
V Číne si pochutnal aj na psovi. "Mám pocit, že to mäso nebolo ani varené, len dobre vysušené. Chutilo to ako jemná kuracina."
Grilovačky a víno
V lete si so svojou rodinou rád opeká a griluje. Keďže bývajú v rodinnom dome so záhradou, robia to dosť často. "Nepripravujeme nič zložité, len klobásky, slaninu, mäso v páci a k tomu zeleninové šaláty."
Viac ako dobrému jedlu dáva pritom prednosť dobrému vínu. "Vo víne sa dosť dobre vyznám a aj si viem dobre vybrať. A ak sa stretnú ľudia, ktorí si majú čo povedať, a navyše je aj dobré počasie, je to ideálne. Veď pri grilovačkách nejde o jedlo, ale o atmosféru."
Recepty Braňa Ondruša
Mexická zmes
2 konzervy fazule v paradajkovej omáčke, jedna cibuľa, šesť párkov, malý paradajkový pretlak, štipka soli, olej, pečivo
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme párky nakrájané na kolieska a opečieme. Potom pridáme fazuľu z konzervy a paradajkový pretlak, ak je to veľmi husté, môžeme pridať vodu. Posolíme podľa chuti, prípadne aj dokoreníme. Necháme prevrieť 8-10 minút. Podávame s pečivom.
Langoše
1 kg múky hladkej múky, dve vajcia, 400 ml mlieka, 250 ml kyslej smotany, 4 kávové lyžičky soli, 50 g droždia, kocka cukru, olej alebo tuk, podľa chuti roztlačený cesnak, postrúhaný syr, kyslá smotana, kečup alebo tatárska omáčka
Do 200 ml vlažného osladeného mlieka dáme napučať droždie. Pridáme ostatné prísady a vypracujeme cesto. Ak ho dáme do mikroténového vrecka, v chladničke vydrží aj tri až štyri dni.
Mastnými rukami vyformujeme z cesta asi 20 - 25 bochníkov, necháme ich trochu vykysnúť a vytvarujeme z nich okrúhle placky. Na horúcom oleji alebo tuku vypražíme z oboch strán.
Hotové langoše potrieme osoleným roztlačeným cesnakom alebo smotanou, podľa chuti kečupom alebo tatárskou omáčkou a posypeme syrom.