Jarabina odrody Granatina je bohatá na vitamín C. FOTO - AUTOR |
Na jeseň dozrieva v prírode i v záhrade veľa drobných plodov, ktoré sú vhodné na spracovanie. Väčšina je bohatá na vitamíny a minerálne látky. Mnohé voľne rastúce dreviny možno pestovať aj v záhrade ako okrasné. Je to napríklad arónia, jarabina, drieň, šípková ruža, rakytník rešetliakový, dulovec japonský a iné. Z arónie sa pripravuje miešaná šťava, marmeláda a lekvár. Jarabina a drieň sú vhodné na prípravu marmelád, želé či likérov. Z plodov šípkovej ruže zhotovíme chutný čaj, marmeládu a likér. Z dulovca sa pripravuje želé a lekváre alebo likér.
Mečíky sú vďaka svojmu elegantnému tvaru vynikajúce do všetkých druhov aranžmánov. Pri ich výbere do vázy uprednostňujeme voskové odrody s tromi až štyrmi otvorenými kvetmi. Mečíky, ktoré majú kvety otvorené na viac ako dvoch tretinách dĺžky klasu, nekupujeme. Ich životnosť sa totiž skončí o tri až štyri dni. Vybratým kvetom skrátime stonky a šikmo ich narežeme ostrým nožom. Vzhľadom na veľkú spotrebu vody mečíky nedávame do úzkych váz. Aby kvety dlhšie vydržali, stonky každé štyri až päť dní trochu skrátime.
Cibuľovité a hľuznaté rastliny budú krásne kvitnúť, ak ich vysadíme v správnom čase do kvalitne pripravenej pôdy a do správnej hĺbky. Pozornosť treba venovať aj vzdialenosti medzi jednotlivými rastlinami. Pôda musí byť priepustná, pretože pri trvalom zamokrení by cibule a hľuzy zhnili. Aby sme v ťažkých pôdach predišli zamokreniu, do výsadbových jamiek dáme vrstvu piesku alebo jemného štrku. Túto drenáž nasypeme tak, aby utvorili malé kopčeky, na ich vrcholky potom položíme cibule alebo hľuzy. (pav)