Čerstvé, sušené alebo zamrazené huby (vynikajúce sú rýdziky alebo zmes húb - kozáky, dubáky, pôvabnice fialové či václavky), 4 žemle, 1/4 l mlieka, 2 vajcia, 1 väčšia cibuľa, čierne korenie, drvená rasca, majorán, ďumbier, muškátový oriešok, bazalka, klinček, tymián, soľ
Čerstvé huby podusíme na cibuľke, alebo povaríme a zlejeme, usušené najprv na dve hodiny namočíme. Žemle pokrájame, zalejeme mliekom, pridáme vajcia, pripravené koreniny a huby a premiešame. Pekáč vymastíme maslom alebo masťou, vlejeme doň cesto a v rúre upečieme do červena. Hubník podávame posypaný ovčím syrom alebo strúhaným kozím syrom.
Bedľové škvarky
Čerstvé bedle, soľ, niekoľko väčších strúčikov cesnaku, olej alebo bravčová masť.
Bedle nakrájame na kocky, zmiešame s rozdrveným osoleným cesnakom (malo by ho byť dosť) a opražíme na rozpálenom tuku až do chrumkava. Ak ich pečieme na oleji, hneď ich zjeme, ak na bravčovej masti, môžeme ich ešte za tepla zliať do pohárika a nechať stuhnúť - vznikne tak vynikajúca nátierka. Podávame s chlebom.
Hubová štrúdľa
Huby (najlepšie sú rýdziky, ale môže byť aj hubová zmes), 1 väčšia cibuľa, čierne korenie, drvená rasca, materina dúška alebo tymián, 2 vajcia do cesta, 1 vajce na potretie, lístkové cesto, strúhanka na posypanie
Huby podusíme na cibuľke s čiernym korením, rascou a tymiánom alebo materinou dúškou, potom pridáme vajcia a necháme stuhnúť. Rozvaľkané lístkové cesto pokropíme roztopeným maslom alebo masťou, posypeme strúhankou, na dve tretiny rovnomerne rozložíme hubovú zmes, posypeme postrúhaným syrom a zakrútime. Potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme do červena.