Recepty

Hubník

Čerstvé, sušené alebo zamrazené huby (vynikajúce sú rýdziky alebo zmes húb - kozáky, dubáky, pôvabnice fialové či václavky), 4 žemle, 1/4 l mlieka, 2 vajcia, 1 väčšia cibuľa, čierne korenie, drvená rasca, majorán, ďumbier, muškátový oriešok, bazalka, klinček, tymián, soľ

Čerstvé huby podusíme na cibuľke, alebo povaríme a zlejeme, usušené najprv na dve hodiny namočíme. Žemle pokrájame, zalejeme mliekom, pridáme vajcia, pripravené koreniny a huby a premiešame. Pekáč vymastíme maslom alebo masťou, vlejeme doň cesto a v rúre upečieme do červena. Hubník podávame posypaný ovčím syrom alebo strúhaným kozím syrom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Bedľové škvarky

Čerstvé bedle, soľ, niekoľko väčších strúčikov cesnaku, olej alebo bravčová masť.

Bedle nakrájame na kocky, zmiešame s rozdrveným osoleným cesnakom (malo by ho byť dosť) a opražíme na rozpálenom tuku až do chrumkava. Ak ich pečieme na oleji, hneď ich zjeme, ak na bravčovej masti, môžeme ich ešte za tepla zliať do pohárika a nechať stuhnúť - vznikne tak vynikajúca nátierka. Podávame s chlebom.

Hubová štrúdľa

Huby (najlepšie sú rýdziky, ale môže byť aj hubová zmes), 1 väčšia cibuľa, čierne korenie, drvená rasca, materina dúška alebo tymián, 2 vajcia do cesta, 1 vajce na potretie, lístkové cesto, strúhanka na posypanie

Huby podusíme na cibuľke s čiernym korením, rascou a tymiánom alebo materinou dúškou, potom pridáme vajcia a necháme stuhnúť. Rozvaľkané lístkové cesto pokropíme roztopeným maslom alebo masťou, posypeme strúhankou, na dve tretiny rovnomerne rozložíme hubovú zmes, posypeme postrúhaným syrom a zakrútime. Potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme do červena.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  5. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  2. Čo vám nikto nepovedal o kráse, materstve a ADHD dospelých
  3. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať?
  4. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  5. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  6. Príďte do Piešťan na oslavy 80. výročia víťazstva nad fašizmom
  7. Víno z LESOV SR žiari: Úspech na Vienale 2024
  8. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 244
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 806
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 5 229
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 893
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 3 362
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 3 068
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 3 027
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 2 037
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu