Plody jarabiny sú bohatým zdrojom vitamínu C. FOTO - AUTOR |
Plody jarabiny sladkoplodej sa pre vysoký obsah vitamínu C nazývajú aj citrónmi severu. Vhodné sú aj na prípravu kompótov, liečivých sirupov a marmelád.
Jarabinový sirup
Na prípravu liečivého sirupu sú vhodné odrody Moravská sladkoplodá, Granatina a iné. (Plody divo rastúcej jarabiny vtáčej sú trpké a vo väčšom množstve môžu byť mierne jedovaté.) Zrelé plody rozdrvíme a lisujeme. Výlisky zmiešame s vodou, necháme asi 18 hodín lúhovať, znovu lisujeme a napokon oba diely spojíme. Na 0,7 kilogramu šťavy pridáme 1,3 kilogramu cukru. Liečivý sirup sa riedi s vodou tak ako ovocný sirup - v pomere 1 : 5 až 1 : 8. Sirup je vhodné pripraviť za studena, aby si zachoval vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje aj veľa provitamínu A, trieslovín a organických kyselín. Jarabinový sirup reguluje činnosť čriev, priaznivo pôsobí pri dne, reumatizme a zápaloch horných dýchacích ciest. Nápoj je osviežujúci.
Marmeláda z jarabín a jabĺk
2 kg jabĺk, 3 kg plodov jarabiny, 2,5 kg cukru, kúsok citrónovej kôry a kúsok celej škorice. Jablká olúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle, premiešame s cukrom, pridáme citrónovú kôru, škoricu a zalejeme litrom vody. Jablká varíme za stáleho miešania asi 10 minút. Potom pridáme odstopkované plody jarabiny a zmes varíme ďalších 10 minút. Marmeládu plníme za horúca do čistých pohárov. Hneď ich prekryjeme a zaviažeme celofánom, ktorý potrieme rozpusteným parafínom - je to spoľahlivá ochrana proti plesniam a osám.
(lov)