Sirup a marmeláda z jarabiny

Plody jarabiny sladkoplodej sa pre vysoký obsah vitamínu C nazývajú aj citrónmi severu. Vhodné sú aj na prípravu kompótov, liečivých sirupov a marmelád.

Plody jarabiny sú bohatým zdrojom vitamínu C. FOTO - AUTOR


Plody jarabiny sladkoplodej sa pre vysoký obsah vitamínu C nazývajú aj citrónmi severu. Vhodné sú aj na prípravu kompótov, liečivých sirupov a marmelád.

Jarabinový sirup

Na prípravu liečivého sirupu sú vhodné odrody Moravská sladkoplodá, Granatina a iné. (Plody divo rastúcej jarabiny vtáčej sú trpké a vo väčšom množstve môžu byť mierne jedovaté.) Zrelé plody rozdrvíme a lisujeme. Výlisky zmiešame s vodou, necháme asi 18 hodín lúhovať, znovu lisujeme a napokon oba diely spojíme. Na 0,7 kilogramu šťavy pridáme 1,3 kilogramu cukru. Liečivý sirup sa riedi s vodou tak ako ovocný sirup - v pomere 1 : 5 až 1 : 8. Sirup je vhodné pripraviť za studena, aby si zachoval vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje aj veľa provitamínu A, trieslovín a organických kyselín. Jarabinový sirup reguluje činnosť čriev, priaznivo pôsobí pri dne, reumatizme a zápaloch horných dýchacích ciest. Nápoj je osviežujúci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Marmeláda z jarabín a jabĺk

2 kg jabĺk, 3 kg plodov jarabiny, 2,5 kg cukru, kúsok citrónovej kôry a kúsok celej škorice. Jablká olúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle, premiešame s cukrom, pridáme citrónovú kôru, škoricu a zalejeme litrom vody. Jablká varíme za stáleho miešania asi 10 minút. Potom pridáme odstopkované plody jarabiny a zmes varíme ďalších 10 minút. Marmeládu plníme za horúca do čistých pohárov. Hneď ich prekryjeme a zaviažeme celofánom, ktorý potrieme rozpusteným parafínom - je to spoľahlivá ochrana proti plesniam a osám.

(lov)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 731
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 538
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 735
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 540
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 531
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 444
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 053
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 206
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu