Jedlo nevnímame len chuťovými bunkami a zrakom, ale aj sluchom. K tomuto záveru prišla skupina britských vedcov z univerzity v Leedse. Podľa nich ľudí láka zahryznúť si do jablka či chipsov aj zvuk, ktorý pritom vzniká. Vedci podrobili testom vybranú skupinu ľudí, ktorým podávali rozlične "hlučné" kúsky potravín. Experiment dokázal, že ľudia sa najviac vyžívali v jedení chrumkavých potravín. Na stupnici od nuly do desať, kde desiatka znamenala absolútnu chuťovú slasť, hodnotili chrumkavé potraviny priemernou známkou 7,8. Profesor Malcolm Povey, jeden z popredných svetových odborníkov na ultrazvuk, je presvedčený, že pri radosti z jedla je zvuk rovnako dôležitý ako farba a chuť. Presný mechanizmus, ako mozog tieto zvukové vnemy vyhodnocuje, vedci zatiaľ nepoznajú. S vysokou pravdepodobnosťou však možno povedať, že geneticky máme vrodené vnímanie chrumkavosti jedla ako znaku jeho čerstvosti," hovorí profesor Povey.