Veterinár ukazuje zhnité kuracie mäso, ktoré objavila mníchovská polícia.
FOTO – R EUTERS
desiatky ton zapáchajúceho mäsa, starého až štyri roky. Rozvážali ho po Nemecku aj v zahraničí.
„Po rozmrazení bolo zelené a odporné,“ povedal médiám hovorca hygienickej správy v Bavorsku. Polícia zistila, že v závode jednoducho prelepili etikety, predĺžili trvanlivosť výrobku a potom ho ďalej predávali. Zákazníkom ponúkali aj niekoľko rokov staré bravčové a hovädzie mäso a hydinu.
Polícia najprv skonfiškovala desať ton mäsa, neskôr prehľadala aj ďalšiu prevádzku a objavila 40 ton podozrivej kačaciny. Česká televízia zistila, že skazenú hydinu dovážali aj z Česka.
Slovenská veterinárna a potravinová správa potvrdila, že od nemeckých kolegov dostala správu o pokazenom mäse. „Slovensko nepatrí medzi krajiny, kde sa toto mäso dovážalo,“ potvrdila pre SME Viola Szarková .
Bavorská polícia vypočula vlastníka závodu a šestnásť zamestancov. Zatiaľ nikoho nezatkla, čaká sa na výsledky testov, ktoré majú dokončiť koncom týždňa. Hygienici medzitým kontrolujú aj stánky s kebabmi, ázijské občerstvenia, ale aj typické pivné reštaurácie, kde často podávajú steaky a rezne.
Organizácie na ochranu spotrebiteľov spustili tvrdú kampaň. Argumentujú, že za súčasný stav môžu aj slabé zákony a nízke pokuty. Teraz sú maximálne do výšky 20-tisíc eur, čo firmám nerobí problém zaplatiť.
„Mená distribútorov pokazeného mäsa by sa mali zverejňovať a tresty by mali byť vyššie, ináč sa nič nezmení,“ povedal aktivista Thilo Bode pre verejnoprávnu televíziu ZDF.
Spotrebiteľské organizácie žiadajú pravidelnejšie testy. Na mníchovský škandál sa prišlo až potom, čo úrady zalarmoval anonym. To dokazuje, že kontroly nie sú dostatočne prísne. Pridala sa aj strana Zelených, podľa ktorej by čierne ovce mäsového priemyslu mali ísť do väzenia, inak sa nič nezmení.
Bavorský minister na ochranu spotrebiteľov však tvrdí, že aj keď bolo mäso staré, zatiaľ sa nezistilo, že by mohlo vážne ohroziť zdravie človeka. Podľa neho nie je fyzicky možné kontrolovať každý rezeň alebo steak.
Nemecko už škandál s pokazeným mäsom zažilo vlani v októbri. Bavorský podnikateľ predával zvyšky mäsa určeného iba ako potrava pre psy a mačky. Ďalší rozruch spôsobila spoločnosť zo Severného Porýnia-Vestfálska, ktorá distribuovala pokazené kurencne a hovädzinu.
Úrady následne sprísnili kontroly, teraz sa však ukazujú ako nedostatočné a len málo z nových pravidiel sa aj dôsledne uplatňuje.