je nielen zdrojom množstva uchovaných vitamínov, ale prospieva aj tráveniu.
Do kameninovej nádoby môžeme naukladať rôznu zeleninu, postupne, ako ju zberáme. Predtým však nádobu vytrieme postrúhaným cesnakom. Ukladáme malé zelené melóny, papriku (zelenú, žltú, červenú), zelené rajčiaky, fazuľové struky, jablká, zeler, petržlen, mrkvu, prípadne karfiol a červenú repu. Musíme pritom počítať s tým, že rôzne druhy preberajú svoje chute i sfarbenie. Zelenina má byť celkom čerstvá a prvotriednej kvality. Naukladanú zeleninu zalejeme horúcim roztokom, ktorý pripravíme z 10 dielov vody, jedného dielu octu a soli, ktorej nemá byť viac ako hmotnosť polovice 1 dielu vody. Zelenina musí byť v náleve ponorená. Nádobu uzavrieme a 10 dní ňou pohybujeme tak, aby sa zelenina dobre premiešala. Potom môžeme zeleninu konzumovať, napríklad aj vo forme šalátov v kombinácii s čerstvou zeleninou, a do nádoby postupne pridávať ďalšie druhy. Po skončení kvasenia nádobu uložíme na chladné miesto, prípadne zeleninu naloženú v náleve uložíme do chladničky, alebo krátko sterilizujeme.
Autor: Ing. IVAN BELKO