Brokolica neznáša slnečné svahy. FOTO - AUTORKA
V niektorých krajinách je veľmi rozšírená a má rozličné odrodové formy.
Jej domovom je Taliansko a stredomorské ostrovy. Možno ju pestovať aj v severnejších oblastiach Slovenska a v horských dolinách. Neznáša slnečné svahy, ale vydrží pokles teploty aj pod 0 stupňov. U nás je známy výhonkový kultivar Vitamina, pestuje sa i Marathon a bočné ružice vytvára odroda Milady.
Brokolica je menej náročná na prostredie ako karfiol. Najvhodnejší zber v našich podmienkach býva z júnových výsevov. Na trhu je výber kultivarov vyšľachtených holandskými firmami, ktoré sú zvlášť vhodné na zber v jeseni. Jesenná kultúra napokon lepšie zodpovedá nárokom brokolice, pretože letná skoro vybieha do kvetu.
Jesenný zber sa začína koncom septembra a na juhu Slovenska trvá ešte v novembri, pri mimoriadne priaznivom počasí aj v decembri. Listy brokolice ostanú sviežo zelené do 3 až 4 stupňov, pri nižších teplotách začnú vädnúť.
V závislosti od kultivaru môžu byť ružice zelené s nádychom do modra, do siva, do fialova alebo aj biele. Ružičky zberáme so stopkou. V mikroténových vrecúškach vydržia v chladničke asi 10 až 14 dní, potom začnú žltnúť. Pri väčšej úrode je vhodné brokolicu postupne zmrazovať v mikroténových vreckách alebo v umelých nádobkách. Túto zeleninu sa neodporúča blanšírovať, lebo by stratila vitamín C.
Ružice majú špecifickú horkasto-jemnú chuť a bohatý obsah živín, ktoré posilňujú zdravie a pôsobia preventívne proti rakovine. Vysoký obsah vitamínu C účinkuje proti chorobám z prechladnutia a podporuje imunitný systém.
Autor: Mária Vargová