Tina Čorná, vedúca prílohy TV oko

Milujem maminu ruskú kuchyňu a svokrinu bulharskúOdkedy robím v TV oku, málokedy sa mi darí variť cez týždeň. Je to bieda, a tak sa to snažím napraviť vždy cez víkend.

Všetky bulharské recepty mám od svokry, ktorá sa narodila v rodine bulharských záhradníkov, čo v roku 1936 priplávali po Dunaji do Bratislavy. Sú vynikajúce chuťovo a ukrutne zdravé. Milujem aj ruskú kuchyňu, na ktorej ma vykŕmila moja ruská mamička.

No moje deti sa tešia aj keď spravím riadne slovenské bryndzáky a maďarský guľáš.

Nikdy som si nemyslela, že možno zabudnúť variť, no niekedy mám pocit, že sa mi to stalo. Voľakedy som vyvárala každý deň a až sa prekvapím, keď mi dnes kamaráti hovoria, že nevedia zabudnúť na niektoré špeciality, ktorými som ich pohostila. Spomínajú si aj na to, ako som ich naučila jesť surový mladý cesnak, osolený a pokvapkaný octom, a pripravovať tarator, pečené papriky či pečený baklažán.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kolegyňu a kamarátku Zuzu Račkovú (na snímke vpravo) som postupne za tie roky, čo sa poznáme, zas naučila jesť tekvicu nakyslo, hoci ju v detstve neznášala. Som na to pyšná.

Opisujúc minulosť som si teraz dala záväzok, že tento školský rok si spomeniem na všetko, čo som kedysi pripravovala a naučím sa nové recepty. Snáď to vyjde.

Letná

bulharská

polievka

tarator

Ú Potrebujeme:

1 stredne veľkú šalátovú uhorku,

1 - 2 strúčiky cesnaku, kôpor, 1/2 l acidofilného mlieka, 1/2 kávovej lyžičky octu, čajovú lyžičku oleja, soľ

Ú Postup:

Uhorku očistíme a nakrájame nadrobno. Osolíme, roztlačíme cesnak, nasekáme kôpor, zalejeme acidofilným mliekom (dobrý je aj diakys) a 3 dl studenej vody, pridáme ocot a olej. Zamiešame a dáme na 20 minút odstáť do chladničky. Bulhari pridávajú aj nadrobno nasekané vlašské orechy.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty na vystrihovanieStratené morčacie rezne

* Potrebujeme:

4 plátky morčacieho mäsa (asi 500 g), mleté čierne korenie, sladkú a štipľavú papriku, soľ, 2 lyžice oleja, asi 750 g zemiakov, rascu, 1,5 dl smotany, 1 lyžicu masla, asi 100 g syra Niva, tuk na vymastenie pekáča

8 Postup:

Rezne dookola niekoľkokrát narežeme, jemne naklepeme, okoreníme, osolíme a opečieme z oboch strán na oleji. Do vymasteného pekáča dáme polovicu očistených a na plátky pokrájaných zemiakov. Pokladieme rezňami a na tie dáme zase vrstvu zemiakov. Posolíme, posypeme rascou a zalejeme smotanou. Prikryté pečieme. Pred koncom pečenia dáme dole pokrievku a na povrch pokladieme lupienky masla, posypeme rozmrvenou Nivou a pečieme, až sa roztopí.

Zelerový šalát s vajíčkami

SkryťVypnúť reklamu

* Potrebujeme:

1 malý stopkový zeler, 3 vajíčka, 2 lyžičky slnečnicových semienok, 1 šalotku, 2 lyžice majonézy, 2 lyžice bieleho jogurtu, 1 lyžičku vínneho octu, 2 lyžičky horčice, soľ, pol citróna, štipku potlčeného čierneho korenia, 2 listy šalátu, 1 jablko

8 Postup:

Zeler pokrájame na malé kúsky, šalotku na kolieska, jablká na kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Všetko dáme do šalátovej misky a zľahka premiešame. Jogurt s majonézou vyšľaháme vidličkou, osolíme, okoreníme, pridáme horčicu a ocot, dôkladne premiešame a pripravený drezing nalejeme do misky k surovinám. Znovu premiešame a dáme vychladiť. Semienka nasucho opražíme a necháme vychladnúť. Pred podávaním ozdobíme šalát štvrťkami uvarených vajíčok a slnečnicovými semienkami s nadrobno potrhaným šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 331
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 866
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 688
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 198
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 556
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 503
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 728
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu