Všetky bulharské recepty mám od svokry, ktorá sa narodila v rodine bulharských záhradníkov, čo v roku 1936 priplávali po Dunaji do Bratislavy. Sú vynikajúce chuťovo a ukrutne zdravé. Milujem aj ruskú kuchyňu, na ktorej ma vykŕmila moja ruská mamička.
No moje deti sa tešia aj keď spravím riadne slovenské bryndzáky a maďarský guľáš.
Nikdy som si nemyslela, že možno zabudnúť variť, no niekedy mám pocit, že sa mi to stalo. Voľakedy som vyvárala každý deň a až sa prekvapím, keď mi dnes kamaráti hovoria, že nevedia zabudnúť na niektoré špeciality, ktorými som ich pohostila. Spomínajú si aj na to, ako som ich naučila jesť surový mladý cesnak, osolený a pokvapkaný octom, a pripravovať tarator, pečené papriky či pečený baklažán.
Kolegyňu a kamarátku Zuzu Račkovú (na snímke vpravo) som postupne za tie roky, čo sa poznáme, zas naučila jesť tekvicu nakyslo, hoci ju v detstve neznášala. Som na to pyšná.
Opisujúc minulosť som si teraz dala záväzok, že tento školský rok si spomeniem na všetko, čo som kedysi pripravovala a naučím sa nové recepty. Snáď to vyjde.
Letná
bulharská
polievka
tarator
Ú Potrebujeme:
1 stredne veľkú šalátovú uhorku,
1 - 2 strúčiky cesnaku, kôpor, 1/2 l acidofilného mlieka, 1/2 kávovej lyžičky octu, čajovú lyžičku oleja, soľ
Ú Postup:
Uhorku očistíme a nakrájame nadrobno. Osolíme, roztlačíme cesnak, nasekáme kôpor, zalejeme acidofilným mliekom (dobrý je aj diakys) a 3 dl studenej vody, pridáme ocot a olej. Zamiešame a dáme na 20 minút odstáť do chladničky. Bulhari pridávajú aj nadrobno nasekané vlašské orechy.
Recepty na vystrihovanieStratené morčacie rezne
* Potrebujeme:
4 plátky morčacieho mäsa (asi 500 g), mleté čierne korenie, sladkú a štipľavú papriku, soľ, 2 lyžice oleja, asi 750 g zemiakov, rascu, 1,5 dl smotany, 1 lyžicu masla, asi 100 g syra Niva, tuk na vymastenie pekáča
8 Postup:
Rezne dookola niekoľkokrát narežeme, jemne naklepeme, okoreníme, osolíme a opečieme z oboch strán na oleji. Do vymasteného pekáča dáme polovicu očistených a na plátky pokrájaných zemiakov. Pokladieme rezňami a na tie dáme zase vrstvu zemiakov. Posolíme, posypeme rascou a zalejeme smotanou. Prikryté pečieme. Pred koncom pečenia dáme dole pokrievku a na povrch pokladieme lupienky masla, posypeme rozmrvenou Nivou a pečieme, až sa roztopí.
Zelerový šalát s vajíčkami
* Potrebujeme:
1 malý stopkový zeler, 3 vajíčka, 2 lyžičky slnečnicových semienok, 1 šalotku, 2 lyžice majonézy, 2 lyžice bieleho jogurtu, 1 lyžičku vínneho octu, 2 lyžičky horčice, soľ, pol citróna, štipku potlčeného čierneho korenia, 2 listy šalátu, 1 jablko
8 Postup:
Zeler pokrájame na malé kúsky, šalotku na kolieska, jablká na kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Všetko dáme do šalátovej misky a zľahka premiešame. Jogurt s majonézou vyšľaháme vidličkou, osolíme, okoreníme, pridáme horčicu a ocot, dôkladne premiešame a pripravený drezing nalejeme do misky k surovinám. Znovu premiešame a dáme vychladiť. Semienka nasucho opražíme a necháme vychladnúť. Pred podávaním ozdobíme šalát štvrťkami uvarených vajíčok a slnečnicovými semienkami s nadrobno potrhaným šalátom.