Tina Čorná, vedúca prílohy TV oko

Milujem maminu ruskú kuchyňu a svokrinu bulharskúOdkedy robím v TV oku, málokedy sa mi darí variť cez týždeň. Je to bieda, a tak sa to snažím napraviť vždy cez víkend.

Všetky bulharské recepty mám od svokry, ktorá sa narodila v rodine bulharských záhradníkov, čo v roku 1936 priplávali po Dunaji do Bratislavy. Sú vynikajúce chuťovo a ukrutne zdravé. Milujem aj ruskú kuchyňu, na ktorej ma vykŕmila moja ruská mamička.

No moje deti sa tešia aj keď spravím riadne slovenské bryndzáky a maďarský guľáš.

Nikdy som si nemyslela, že možno zabudnúť variť, no niekedy mám pocit, že sa mi to stalo. Voľakedy som vyvárala každý deň a až sa prekvapím, keď mi dnes kamaráti hovoria, že nevedia zabudnúť na niektoré špeciality, ktorými som ich pohostila. Spomínajú si aj na to, ako som ich naučila jesť surový mladý cesnak, osolený a pokvapkaný octom, a pripravovať tarator, pečené papriky či pečený baklažán.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kolegyňu a kamarátku Zuzu Račkovú (na snímke vpravo) som postupne za tie roky, čo sa poznáme, zas naučila jesť tekvicu nakyslo, hoci ju v detstve neznášala. Som na to pyšná.

Opisujúc minulosť som si teraz dala záväzok, že tento školský rok si spomeniem na všetko, čo som kedysi pripravovala a naučím sa nové recepty. Snáď to vyjde.

Letná

bulharská

polievka

tarator

Ú Potrebujeme:

1 stredne veľkú šalátovú uhorku,

1 - 2 strúčiky cesnaku, kôpor, 1/2 l acidofilného mlieka, 1/2 kávovej lyžičky octu, čajovú lyžičku oleja, soľ

Ú Postup:

Uhorku očistíme a nakrájame nadrobno. Osolíme, roztlačíme cesnak, nasekáme kôpor, zalejeme acidofilným mliekom (dobrý je aj diakys) a 3 dl studenej vody, pridáme ocot a olej. Zamiešame a dáme na 20 minút odstáť do chladničky. Bulhari pridávajú aj nadrobno nasekané vlašské orechy.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty na vystrihovanieStratené morčacie rezne

* Potrebujeme:

4 plátky morčacieho mäsa (asi 500 g), mleté čierne korenie, sladkú a štipľavú papriku, soľ, 2 lyžice oleja, asi 750 g zemiakov, rascu, 1,5 dl smotany, 1 lyžicu masla, asi 100 g syra Niva, tuk na vymastenie pekáča

8 Postup:

Rezne dookola niekoľkokrát narežeme, jemne naklepeme, okoreníme, osolíme a opečieme z oboch strán na oleji. Do vymasteného pekáča dáme polovicu očistených a na plátky pokrájaných zemiakov. Pokladieme rezňami a na tie dáme zase vrstvu zemiakov. Posolíme, posypeme rascou a zalejeme smotanou. Prikryté pečieme. Pred koncom pečenia dáme dole pokrievku a na povrch pokladieme lupienky masla, posypeme rozmrvenou Nivou a pečieme, až sa roztopí.

Zelerový šalát s vajíčkami

SkryťVypnúť reklamu

* Potrebujeme:

1 malý stopkový zeler, 3 vajíčka, 2 lyžičky slnečnicových semienok, 1 šalotku, 2 lyžice majonézy, 2 lyžice bieleho jogurtu, 1 lyžičku vínneho octu, 2 lyžičky horčice, soľ, pol citróna, štipku potlčeného čierneho korenia, 2 listy šalátu, 1 jablko

8 Postup:

Zeler pokrájame na malé kúsky, šalotku na kolieska, jablká na kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Všetko dáme do šalátovej misky a zľahka premiešame. Jogurt s majonézou vyšľaháme vidličkou, osolíme, okoreníme, pridáme horčicu a ocot, dôkladne premiešame a pripravený drezing nalejeme do misky k surovinám. Znovu premiešame a dáme vychladiť. Semienka nasucho opražíme a necháme vychladnúť. Pred podávaním ozdobíme šalát štvrťkami uvarených vajíčok a slnečnicovými semienkami s nadrobno potrhaným šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  5. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  6. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Invázne rastliny ako superpotraviny
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  7. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 5 127
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 5 111
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 618
  4. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 4 509
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 936
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 677
  7. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 1 822
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 793
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu