Prokop Slováček, športový redaktor

V kuchyni rád používam bylinky, preto si ich na okne pestujemVarím rád, aj keď len občas. Najčastejšie polievky a ich rôzne variácie, alebo rôzne druhy soté s kuracím mäsom. Mäso som sa nenaučil pripravovať a neviem ho ani kupovať. Asi preto, že ho ...

V kuchyni rád používam bylinky, preto si ich na okne pestujemVarím rád, aj keď len občas. Najčastejšie polievky a ich rôzne variácie, alebo rôzne druhy soté s kuracím mäsom. Mäso som sa nenaučil pripravovať a neviem ho ani kupovať. Asi preto, že ho jedávam len minimálne.

Na veľkonočný Zelený štvrtok ma rodina vždy poveruje prípravou špenátu a často, aj ako hlavné jedlo si vyrábam rôzne verzie zeleninových šalátov. Rád používam bylinky, na kuchynskom okne si preto pestujem bazalku, tymian a medovku, aby som ich mal čerstvé a vždy poruke.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tento recept mám od kamarátky, ktorá raz chcela ponúknuť spoločnosti niečo ľahšie a bezmäsité. Jeho výhodou je, že sa to dá jesť teplé, ale na druhý deň po vytiahnutí z chladničky má rovnako dobrú, ak nie ešte lepšiu chuť. Všetky ingrediencie sa totiž poriadne rozležia.

Bryndzovo-zeleninová pochúťka

Ú Potrebujeme:

stredne veľký baklažán a cukinu, strúčik cesnaku, olivový olej, oregano alebo tymian, bazalku, bryndzu

Ú Postup:

Najprv si baklažán nakrájame na kocky a nasolíme ho, aby pustil šťavu a s ňou aj prípadnú horkú chuť, ktorú niekedy môže mať. Po 15 minútach kocky opláchneme vodou. Na väčšej panvici (môže byť aj wok) zohrejeme olivový olej a mierne na ňom orestujeme baklažánové a cukinové kocky. Potom pridáme strúčik cesnaku (nemusí byť), štipku bazalky, oregana alebo tymianu. Zalejeme troškou vody, tak aby sa kocky mali v čom podusiť. Stále miešame, a keď sa voda takmer vydusí odstavíme a necháme trocha vychladnúť. Ešte do teplej masy vmiešame bryndzu. Okamžite podávame, najlepšie s čiernym chlebom. Jedlo je však výborné aj na druhý deň ako studená nátierka.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty na vystrihovanieZemiaková torta

* Potrebujeme:

10 zemiakov, balíček mrazenej zeleniny (mrkva, hrášok, kukurica), tvrdý syr, 1 veľkú cibuľu, 2 dl kyslej pochúťkovej smotany, olej, maslo, soľ a korenie

8 Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, na oleji podusíme zeleninu s nadrobno nakrájanou cibuľou a vo vrstvách ukladáme do maslom vymastenej misy zo skla.

Na dno misy nahrubo nastrúhame vrstvu zemiakov, potom kladieme zeleninu a posypeme strúhaným syrom.

Vrstvy zopakujeme a na koniec prikryjeme strúhanými zemiakmi a zalejeme kyslou smotanou.

Tortu okoreníme čiernym mletým korením, mletou paprikou a necháme zapiecť na 1 a 1/2 hodiny. Podávame vychladené ako prílohu k mäsu alebo ako hlavné jedlo.

Tuniakové cestoviny

* Potrebujeme:

1 konzervu tuniaka, 1 bal. mrazenej zeleniny, 1 majonézu, 2-3 paradajky alebo paradajkové pyré, 300 g cestovín, soľ, biele korenie, vegetu, petržlenovú vňať, horčicu

SkryťVypnúť reklamu

8 Postup:

Cestoviny uvaríme a scedíme. Do väčšieho hrnca dáme tuniaka (bez šťavy), mrazenú zeleninu, dochutíme korením, vegetou, petržlenovou vňaťou, horčicou, podlejeme trochou vody a necháme dusiť, kým zelenina nezmäkne. Uvarené a scedené cestoviny premiešame spolu s tuniakom a zeleninou, dochutíme majonézou, nakoniec vložíme pokrájané paradajky, už nevaríme, len všetko spolu premiešame a necháme postáť na teplom mieste, aby sa zmiešali všetky chute.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  5. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  6. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Invázne rastliny ako superpotraviny
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  7. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 5 599
  2. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 678
  3. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 486
  4. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 4 379
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 685
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 738
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 791
  8. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 1 676
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu