Nevarím také banality, ako sú parené buchty či knedľaVarím rád, ale musím mať náladu a chuť. Recepty si väčšinou vymýšľam, obľubujem rôzne špeciality. Nedokázal by som uvariť také banality, ako sú napríklad knedle, parené buchty... Varenie považujem za umenie a relax.
Zeleninová nátierka
Ú Potrebujeme:
šampiňóny, rajčiny, papriky, baklažán alebo patizón, ovsené vločky, koreniny, kečup, horčicu
Ú Postup:
Šampiňóny a zeleninu pokrájame a na panvici jemne podusíme, aby pustili šťavu.
Dáme do mixéra, pridáme koreniny, kečup, horčicu a podľa potreby dohustíme ovsenými vločkami, nakoniec všetko zmixujeme.
Boršč podľa mňa
Ú Potrebujeme:
koreňovú zeleninu, šampiňóny, rajčiny, papriku, cviklu, zemiaky, hlávkovú kapustu
Ú Postup:
Na oleji orestujeme rôznu pokrájanú koreňovú zeleninu, podlejeme, dusíme, potom pridáme šampiňóny, rajčiny, papriku, cviklu, zemiaky, hlávkovú kapustu.
Dochutiť možno aj kečupom.
Môže sa urobiť aj slabá zápražka (no nemusí).
Falošný tatarák
Ú Potrebujeme:
pašteku, cibuľu, horčicu, kečup, čierne korenie, rascu
Ú Postup: pašteku, májku alebo pečeňovú, pomiešame s pokrájanou cibuľou, horčicou, kečupom a pridáme podľa chuti koreniny. Natierame na teplé hrianky.
Recepty na vystrihovanieSójová nátierka
* Potrebujeme:
1 balíček sójovej drviny (malej nie veľkej), 1 kocku masoxu, 1 paradajkový pretlak, 1 cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, horčicu, kečup, maslo, feferóny alebo feferónovú pastu.
8 Postup:
Kocku masoxu dáme do 1 dl vody a necháme ju prevariť. Vysypeme balíček drviny, dobre premiešame a necháme stáť asi 1/2 hodiny. Medzitým si na oleji udusíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme paradajkový pretlak, chvíľu dusíme a vylejeme na drvinu. Potom pridáme asi 1/2 lyžice horčice a tiež 1/2 pol lyžice kečupu (horčicu a kečup môžeme pridávať aj podľa chuti), lyžičku masla, pretlačíme cesnak a dochutíme feferónmi alebo feferónovou pastou. Nakoniec všetko dobre premiešame. Podávame s chlebom, dobrým tvrdým syrom, prípadne s kvalitnou salámou. Zapijeme dobrým čajom.
Macesová torta
* Potrebujeme:
10 žĺtkov, 10 PL cukru, 15 PL mletých orechov, polovicu prášku do pečiva, 10 dkg postrúhanej várovej čokolády, 1 PL kakaa, 3 PL macesovej múky, 10 bielkov sneh.
8 Postup
Žĺtky s cukrom vymiešať a po troške pridávať ostatné pomiešané suroviny so snehom. Upiecť. Rozrezať na polovicu a plniť.
Plnka:
2 žĺtky, 1 celé vajíčko, 20 dkg cukru, 10 dkg várovej čokolády.
Nad parou za stáleho miešania vymiešať až do zhustnutia a potom pridať 15 dkg masla. Vrch a boky sa posypú mletých orechami.
Macesovú múčku získate tak, že kúpený maces pomeliete na orechovom mlynčeku.