Jana Kovaľová, jazyková redaktorka

Rada varím rýchle jedlá, čo sa spolu pomiešajú a robia sa samyKeď sme boli so sestrou ešte "mladé", stále sme snívali o tom, že si postavíme dvojdom a ona bude pre naše rodiny vypekať (sladké recepty sú od nej) a ja vyvárať. Ako by však mamona (tak ...

Rada varím rýchle jedlá, čo sa spolu pomiešajú a robia sa samyKeď sme boli so sestrou ešte "mladé", stále sme snívali o tom, že si postavíme dvojdom a ona bude pre naše rodiny vypekať (sladké recepty sú od nej) a ja vyvárať. Ako by však mamona (tak sme volali našu babku) povedala: "Človek mieni, pán Boh mení." Bývame od seba 200 kilometrov. Doteraz nás však vždy čaká s výbornými koláčmi a zákuskami. Ja radšej varím - polievky alebo čo najjednoduchšie a najrýchlejšie jedlá - také, čo stačí všetko pomiešať a spraví sa to samo. Podobne ako táto zapekaná cukina.Zapekaná cukina

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ú Potrebujeme:

cukinu, 200 g údenej klobásky (pokrájanej na krúžky,) 1 cibuľu, olej

4 - 5 strúčikov cesnaku, 1 PL vegety, bazalku, 3 vajcia, 100 g tvrdého syra na strúhanie

Ú Postup:

Cibuľku dosklovita opečieme na oleji, nakoniec pridáme cesnak. Potom ju zmiešame s ostatnými surovinami (okrem syra) a dáme do rúry zapiecť. Po upečení vyberieme z rúry a horúce posypeme nastrúhaným syrom.

Bravčová krkovička na čiernom pive

Ú Potrebujeme:

1 kg bravčovej krkovičky , 1/2 kg na plátky nakrájanej oravskej alebo anglickej slaniny, 1/2 kg cibule, 3 - 4 strúčiky cesnaku, 1/2 l piva, soľ, mleté čierne korenie

Ú Postup:

Na vymastený pekáč poukladáme plátky slaniny, vrstvu cibule a osolenú a okorenenú krkovičku, cesnak a vrstvy zopakujeme. Nakoniec polejeme čiernym pivom. Zakryjeme alobalom a necháme asi 1 hodinu piecť. Potom odokryjeme a pečieme ešte 10 - 15 minút dočervena. Podávame s akoukoľvek prílohou, alebo aj s chlebom a uhorkou.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty na vystrihovanieLetný ríbezľový koláč

* Potrebujeme:

250 g masla, 250 g práškového cukru, 250 g polohrubej múky 1 vanilínový cukor, 6 žĺtkov 2 bielky (na šľahanie). Ríbezľový lekvár, 250 g čerstvých ríbezlí, 4 bielka, 100 g práškového cukru, 100 g jemne nasekaných orechov.

8 Postup:

Všetky suroviny spolu dobre vymiešame a vylejeme na vymastený a pomúčený plech. Pečieme minimálne 25 minút pri 180 °C. Upečené cesto potrieme ríbezľovým (alebo aj iným) lekvárom, poukladáme naň ríbezle, potrieme s cukrom vyšľahanou bielkovou penou a posypeme orechami. Plech vložíme ešte na chvíľu do rúry (10 minút).

Makové pagáče

(vhodné aj ako keks ku čaju)

* Potrebujeme:

1,5 l polohrubej múky, 0,5 l mletého maku, 0,5 l kryštálového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 2 smetoly, 2 vajcia, 1 smotanu

SkryťVypnúť reklamu

8 Postup:

Všetko spolu zmiesime a rozvaľkáme na hrúbku do 1 cm. Formičkou vykrajujeme kolieska alebo iné útvary a ukladáme na plech. Pečieme asi 20 minút v 180 °C rúre.

Babkine zemiakové pagáče

* Potrebujeme:

1 kg v šupke uvarených zemiakov, 200 g polohrubej múky, 2 vajcia, 1 ML soli, maslo, olej alebo masť na vyprážanie

8 Postup:

Ošúpané zemiaky popučíme alebo postrúhame, zmiesime s ostatnými prísadami, vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm, potrieme trocha rozpusteným maslom a zvinieme na roládu. Potom krájame asi centimeter hrubé krúžky a tie vyprážame.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 670
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 452
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 394
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 444
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 624
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 966
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 207
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu