Rada varím rýchle jedlá, čo sa spolu pomiešajú a robia sa samyKeď sme boli so sestrou ešte "mladé", stále sme snívali o tom, že si postavíme dvojdom a ona bude pre naše rodiny vypekať (sladké recepty sú od nej) a ja vyvárať. Ako by však mamona (tak sme volali našu babku) povedala: "Človek mieni, pán Boh mení." Bývame od seba 200 kilometrov. Doteraz nás však vždy čaká s výbornými koláčmi a zákuskami. Ja radšej varím - polievky alebo čo najjednoduchšie a najrýchlejšie jedlá - také, čo stačí všetko pomiešať a spraví sa to samo. Podobne ako táto zapekaná cukina.Zapekaná cukina
Ú Potrebujeme:
cukinu, 200 g údenej klobásky (pokrájanej na krúžky,) 1 cibuľu, olej
4 - 5 strúčikov cesnaku, 1 PL vegety, bazalku, 3 vajcia, 100 g tvrdého syra na strúhanie
Ú Postup:
Cibuľku dosklovita opečieme na oleji, nakoniec pridáme cesnak. Potom ju zmiešame s ostatnými surovinami (okrem syra) a dáme do rúry zapiecť. Po upečení vyberieme z rúry a horúce posypeme nastrúhaným syrom.
Bravčová krkovička na čiernom pive
Ú Potrebujeme:
1 kg bravčovej krkovičky , 1/2 kg na plátky nakrájanej oravskej alebo anglickej slaniny, 1/2 kg cibule, 3 - 4 strúčiky cesnaku, 1/2 l piva, soľ, mleté čierne korenie
Ú Postup:
Na vymastený pekáč poukladáme plátky slaniny, vrstvu cibule a osolenú a okorenenú krkovičku, cesnak a vrstvy zopakujeme. Nakoniec polejeme čiernym pivom. Zakryjeme alobalom a necháme asi 1 hodinu piecť. Potom odokryjeme a pečieme ešte 10 - 15 minút dočervena. Podávame s akoukoľvek prílohou, alebo aj s chlebom a uhorkou.
Recepty na vystrihovanieLetný ríbezľový koláč
* Potrebujeme:
250 g masla, 250 g práškového cukru, 250 g polohrubej múky 1 vanilínový cukor, 6 žĺtkov 2 bielky (na šľahanie). Ríbezľový lekvár, 250 g čerstvých ríbezlí, 4 bielka, 100 g práškového cukru, 100 g jemne nasekaných orechov.
8 Postup:
Všetky suroviny spolu dobre vymiešame a vylejeme na vymastený a pomúčený plech. Pečieme minimálne 25 minút pri 180 °C. Upečené cesto potrieme ríbezľovým (alebo aj iným) lekvárom, poukladáme naň ríbezle, potrieme s cukrom vyšľahanou bielkovou penou a posypeme orechami. Plech vložíme ešte na chvíľu do rúry (10 minút).
Makové pagáče
(vhodné aj ako keks ku čaju)
* Potrebujeme:
1,5 l polohrubej múky, 0,5 l mletého maku, 0,5 l kryštálového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 2 smetoly, 2 vajcia, 1 smotanu
8 Postup:
Všetko spolu zmiesime a rozvaľkáme na hrúbku do 1 cm. Formičkou vykrajujeme kolieska alebo iné útvary a ukladáme na plech. Pečieme asi 20 minút v 180 °C rúre.
Babkine zemiakové pagáče
* Potrebujeme:
1 kg v šupke uvarených zemiakov, 200 g polohrubej múky, 2 vajcia, 1 ML soli, maslo, olej alebo masť na vyprážanie
8 Postup:
Ošúpané zemiaky popučíme alebo postrúhame, zmiesime s ostatnými prísadami, vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm, potrieme trocha rozpusteným maslom a zvinieme na roládu. Potom krájame asi centimeter hrubé krúžky a tie vyprážame.