Muškáty môžeme použiť do zmie-šaných výsadieb. FOTO - AUTOR |
Tzv. voňavé muškáty pestujeme najmä pre voňavé listy, kvietky majú drobné a nevýrazné. Najintenzívnejšie vonia Pelargonium odoratissimum. Pre príjemnú citrónovú vôňu sa kedysi dával medzi bielizeň. Muškát hlavatý zasa slabo vonia po ružiach a využíva sa v kozmetike. Známy je aj muškát kučeravý s citrónovou vôňou a muškát voňavý, ktorý cítiť po ihličnanoch. U nás sa pestuje aj muškát veľkokvetý, krúžkovaný a previsnutý (štítovolistý).
Ostružiny sú rozložité až poliehavé kry. Mladé výhonky, na rozdiel od malín, vyrastajú z koreňového krčka len v tesnej blízkosti materskej rastliny, pretože nedokážu vytvárať adventívne púčiky na koreňoch tak ako maliny. Výhonky ostružín dosahujú dĺžku 2 až 5 metrov. Kým nekvitnú, sú vzpriamené. Neskôr však oblúkovito poliehajú a rozkonárujú sa. Plody prinášajú na bočných letorastoch dvojročných výhonkov.
Pekinská kapusta sa podobá skôr na hlávkový šalát ako na kapustu. U nás sa často nesprávne označuje za čínsku kapustu, hoci ide o iný druh. Hlavným rozlišovacím znakom je to, že čínska kapusta (Brassica chinensis) nevytvára hlávku a listy odstávajú od vegetačného vrcholu. Pekinská kapusta (Brassica pekinensis) má listy bez stopiek, tvoria uzavretú hlávku, ale odstávajú od vegetačného vrcholu a dorastajú až do výšky 60 centimetrov. Krátke vegetačné obdobie umožňuje pestovať ju ako následnú plodinu s vysokou úrodou.
V auguste sa po zberoch uvoľňujú ďalšie hriadky. Plochy, ktoré pripravujeme na sejbu a výsadbu zelenín na jesenný alebo jarný zber, obohatíme kvalitným zrelým kompostom. Na hriadky, ktoré zostávajú voľné, vysievame rastliny na zelené hnojenie. Pôdu tak chránime pred vysychaním a zároveň ju obohacujeme o humus. (pav)