Plody treba včas pozberať, aby neprezreli. FOTO - IT |
Dyňa červená (Citrullus lanatus), nazývaná aj vodový melón, pochádza z južnej Afriky. Má šťavnatú dužinu s vysokým obsahom vody, sladkú chuť mu dodávajú sacharidy. Obsahuje značné množstvo minerálnych látok, najmä draslík, vápnik, horčík a fosfor. Z vitamínov obsahuje predovšetkým vitamín C, vitamín A a vitamíny skupiny B. Je vhodná pri ochoreniach obličiek a pri rekonvalescencii.
Zdravé predpestované priesady sa vysádzajú na stanovište v druhej polovici mája, keď už býva počasie teplotne vyrovnané. Náročná je na teplo, skoršia výsadba je preto riziková. Priesady sa vysádzajú do sponu 1 až 2 metre x 0,5 až 1 meter. Vhodná je najmä výsadba do pôdy pokrytej čiernou netkanou textíliou alebo fóliou. Vytvárajú sa tak priaznivejšie vlhkostné aj teplotné podmienky vo vrstve prekorenenia pôdy. Po výsadbe a na začiatku intenzívneho rastu je dôležitá pravidelná závlaha, aby sa koreňová sústava rozrástla a rastlina sa dobre ujala. Počas vegetácie treba udržiavať povrch pôdy bez burín.
Plody sa začínajú zberať koncom augusta. Konzumne zrelé plody majú mať mäsovočervenú, ružovú alebo žltú dužinu, podľa odrody. Či sú plody vhodné na zber, to zistíme podľa zasychania stopiek a podľa dutého zvuku pri poklepaní.
Melón cukrový (Cucumis melo) pochádza zo strednej Ázie. Dužina má príjemnú sladkú chuť. Z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, horčík a fosfor. Z dôležitých vitamínov je to vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín PP. Melón cukrový je vhodný pri rôznych diétach, pretože má nízku energetickú hodnotu a nedráždi tráviacu sústavu.
Zdravé predpestované priesady sa vysádzajú v druhej polovici mája. Spon výsadby je 1,5 až 1,8 metra x 0,4 až 0,6 metra, podľa vzrastnosti odrody. Aj pri tomto melóne je účinné nastielanie alebo mulčovanie pôdy. Počas vegetácie sa porast zavlažuje a pravidelne odburiňuje. Plody sa začínajú zberať v auguste, v plnej botanickej zrelosti. Ich šupka mení farbu zo zelenej na žltú, belavú až oranžovú. Plody treba včas pozberať, aby zbytočne neprezreli a neznížila sa ich konzumná hodnota.
Autor: Ing. JÁN ČERVENKA