Eva Večerová sa na hereckú kariéru pripravovala v detskej rozhlasovej dramatickej družine. Ako desaťročná účinkovala v opere Carmen v Opere SND. V Prahe začala študovať bábkarinu, pokračovala herectvom v Bratislave. Účinkovala v Košiciach, v Bratislave a pred desiatimi rokmi sa presťahovala do Nitry, lebo, ako hovorí, chcela hrať v dobrom divadle. V dabingu prepožičala hlas Včielke Maji. Žije v Nitre, je rozvedená.
Herečka Eva Večerová mala pätnásť rokov, keď jej mama ochorela, a otec ju postavil k sporáku. "Teraz sa budeš starať o domácnosť ty," povedal. Spočiatku minula mesačný rozpočet za pár dní a kde-čo jej prihorelo. Pomocou otca však domácnosť zvládla a dostala dobrú školu do života. Dodnes sa drží jeho rád. Napríklad aj tej, že vajíčka, ktoré idú do koláča, musia mať izbovú teplotu. Vyberá ich preto z chladničky hodinu pred pečením.
V pätnástich gazdinou
Kým iné dievčatá v jej veku si bezstarostne sadli k prestretému stolu, Eva Večerová ako prváčka na strednej škole musela jedlo pripraviť sama. Deň dopredu si ho starostlivo naplánovala a čo sa dalo, večer aj pripravila.
"Často som robila granadír, prívarky s duseným mäsom, ryžový nákyp či žemľovku. Tato mal rád veľkú fašírku na celý plech, aká sa dnes robí zriedkavo. Učil ma variť aj rezance. S orechami alebo len so strúhankou sa ich dalo zjesť za plnú misu," hovorí herečka Divadla Andreja Bagara.
Vďaka otcovi sa naučila pripravovať aj kysnuté buchty. Voňali u nich každú nedeľu. Museli zostať krehké aspoň do stredy. "Tato ich raňajkoval s bielou kávou alebo s čajovým mliekom, čomu sme hovorili bléko."
Spolu robili aj tvarohové guľky podľa receptu, ktorý si otec vypýtal od kuchárok v kúpeľoch. Raz sa z nich podarili "pinpongové loptičky" - keď padli na zem, ešte aj skákali.
V osemnástich odišla na rok študovať bábkarinu do Prahy, potom prestúpila na herectvo do rodnej Bratislavy a otec zostal pred sporákom sám. Počas štúdia v Bratislave mu po večeroch aspoň umývala riad.
Miluje zemiakové pyré
Ako študentka si Eva Večerová obľúbila talianske špagety a čínske jedlá, no nezanevrela ani na tradičné zemiaky. Ako hovorí, niekedy si z nich urobí "mňaminy". Vymenúva medzi nimi pyré, ktoré prevonia strúčikom cesnaku. Zje ho za misu a nepotrebuje k tomu nič iné.
Jedálny lístok si prispôsobuje zdravému životnému štýlu. Hoci si občas vychutná aj pečenú hus, uprednostňuje ľahké jedlá s čerstvou zeleninou alebo ovocím. Neraňajkuje, v pracovnom týždni ani neobeduje, celé dopoludnie vydrží na šaláte.
"Do cestovín nakrájam syr, papriku, rajčinu a uhorku. Milujem aj ovocné šaláty, výborný je ananásový. Hryziem z neho celý deň a som spokojná. Pred predstavením by som nedokázala jesť, lebo aj pred stou reprízou žalúdok vibruje."
Variace dni
Po predstavení by však najradšej zamkla chladničku. V poslednom období je na seba prísna a z nočného jedálnička vyradila chlieb a mäso. "Pred spaním chrúmem lieskovce ohriate v mikrovlnke, na kocky nakrájaný syr s jablkom, a keď som veľmi pažravá, sušené slivky."
Riadny obed má len v nedeľu, keď nemá povinnosti v divadle.
Všetky jej jedlá musia byť ako na výstave. "Aj oči musia jesť," hovorí. Šaláty hrajú farbami, zeleninu krája ozdobným nožom, z melónu vykrajuje guľky.
Herečka žije sama, no malé porcie variť nevie. Zaviedla preto takzvané variace dni, keď varí vo veľkom. Uvarí povedzme za hrniec hustej fazuľovej či kapustovo-kelovej polievky.
"Nechám ju vychladnúť, ponalievam do pollitrových kociek z umelej hmoty, ktoré zamrazím v chladničke. Na druhý deň ich vytlačím a poukladám do mikroténových sáčkov."
Kocky volá zlaté tehličky. Z mrazničkového menu si potom vyberá ako v reštaurácii, na čo má chuť.
Varenie a pečenie ju chytilo tak, že začala zbierať kuchárske knihy. Mnohé recepty z nich vyskúšala a vylepšila. Dnes pripravuje svoju vlastnú "kuchárku". Nechce o nej veľa prezradiť, azda len to, že v nej nájdeme recept na mrkvový a tekvicový koláč.
FOTO - autorka