V kuchyni s herečkou: Evou Večerovou

Herečka Eva Večerová mala pätnásť rokov, keď jej mama ochorela, a otec ju postavil k sporáku. "Teraz sa budeš starať o domácnosť ty," povedal. Spočiatku minula mesačný rozpočet za pár dní a kde-čo jej prihorelo. Pomocou otca však domácnosť zvládla a ...

Eva Večerová sa na hereckú kariéru pripravovala v detskej rozhlasovej dramatickej družine. Ako desaťročná účinkovala v opere Carmen v Opere SND. V Prahe začala študovať bábkarinu, pokračovala herectvom v Bratislave. Účinkovala v Košiciach, v Bratislave a pred desiatimi rokmi sa presťahovala do Nitry, lebo, ako hovorí, chcela hrať v dobrom divadle. V dabingu prepožičala hlas Včielke Maji. Žije v Nitre, je rozvedená.

Herečka Eva Večerová mala pätnásť rokov, keď jej mama ochorela, a otec ju postavil k sporáku. "Teraz sa budeš starať o domácnosť ty," povedal. Spočiatku minula mesačný rozpočet za pár dní a kde-čo jej prihorelo. Pomocou otca však domácnosť zvládla a dostala dobrú školu do života. Dodnes sa drží jeho rád. Napríklad aj tej, že vajíčka, ktoré idú do koláča, musia mať izbovú teplotu. Vyberá ich preto z chladničky hodinu pred pečením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V pätnástich gazdinou

Kým iné dievčatá v jej veku si bezstarostne sadli k prestretému stolu, Eva Večerová ako prváčka na strednej škole musela jedlo pripraviť sama. Deň dopredu si ho starostlivo naplánovala a čo sa dalo, večer aj pripravila.

"Často som robila granadír, prívarky s duseným mäsom, ryžový nákyp či žemľovku. Tato mal rád veľkú fašírku na celý plech, aká sa dnes robí zriedkavo. Učil ma variť aj rezance. S orechami alebo len so strúhankou sa ich dalo zjesť za plnú misu," hovorí herečka Divadla Andreja Bagara.

Vďaka otcovi sa naučila pripravovať aj kysnuté buchty. Voňali u nich každú nedeľu. Museli zostať krehké aspoň do stredy. "Tato ich raňajkoval s bielou kávou alebo s čajovým mliekom, čomu sme hovorili bléko."

SkryťVypnúť reklamu

Spolu robili aj tvarohové guľky podľa receptu, ktorý si otec vypýtal od kuchárok v kúpeľoch. Raz sa z nich podarili "pinpongové loptičky" - keď padli na zem, ešte aj skákali.

V osemnástich odišla na rok študovať bábkarinu do Prahy, potom prestúpila na herectvo do rodnej Bratislavy a otec zostal pred sporákom sám. Počas štúdia v Bratislave mu po večeroch aspoň umývala riad.

Miluje zemiakové pyré

Ako študentka si Eva Večerová obľúbila talianske špagety a čínske jedlá, no nezanevrela ani na tradičné zemiaky. Ako hovorí, niekedy si z nich urobí "mňaminy". Vymenúva medzi nimi pyré, ktoré prevonia strúčikom cesnaku. Zje ho za misu a nepotrebuje k tomu nič iné.

Jedálny lístok si prispôsobuje zdravému životnému štýlu. Hoci si občas vychutná aj pečenú hus, uprednostňuje ľahké jedlá s čerstvou zeleninou alebo ovocím. Neraňajkuje, v pracovnom týždni ani neobeduje, celé dopoludnie vydrží na šaláte.

SkryťVypnúť reklamu

"Do cestovín nakrájam syr, papriku, rajčinu a uhorku. Milujem aj ovocné šaláty, výborný je ananásový. Hryziem z neho celý deň a som spokojná. Pred predstavením by som nedokázala jesť, lebo aj pred stou reprízou žalúdok vibruje."

Variace dni

Po predstavení by však najradšej zamkla chladničku. V poslednom období je na seba prísna a z nočného jedálnička vyradila chlieb a mäso. "Pred spaním chrúmem lieskovce ohriate v mikrovlnke, na kocky nakrájaný syr s jablkom, a keď som veľmi pažravá, sušené slivky."

Riadny obed má len v nedeľu, keď nemá povinnosti v divadle.

Všetky jej jedlá musia byť ako na výstave. "Aj oči musia jesť," hovorí. Šaláty hrajú farbami, zeleninu krája ozdobným nožom, z melónu vykrajuje guľky.

SkryťVypnúť reklamu

Herečka žije sama, no malé porcie variť nevie. Zaviedla preto takzvané variace dni, keď varí vo veľkom. Uvarí povedzme za hrniec hustej fazuľovej či kapustovo-kelovej polievky.

"Nechám ju vychladnúť, ponalievam do pollitrových kociek z umelej hmoty, ktoré zamrazím v chladničke. Na druhý deň ich vytlačím a poukladám do mikroténových sáčkov."

Kocky volá zlaté tehličky. Z mrazničkového menu si potom vyberá ako v reštaurácii, na čo má chuť.

Varenie a pečenie ju chytilo tak, že začala zbierať kuchárske knihy. Mnohé recepty z nich vyskúšala a vylepšila. Dnes pripravuje svoju vlastnú "kuchárku". Nechce o nej veľa prezradiť, azda len to, že v nej nájdeme recept na mrkvový a tekvicový koláč.

FOTO - autorka

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 657
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 428
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 731
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 324
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 430
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 685
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 944
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 254
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu