na víne
1 kura, klobása alebo anglická slanina, olej, cibuľa, klinček, celá škorica, citrón
Menšie kura rozštvrtíme a pod kožu vložíme na kolieska nakrájanú klobásu alebo anglickú slaninu. Dáme do veľkého hrnca na podusenú cibuľu, na každú štvrťku zapichneme jeden klinček a polámanú škoricu, dva plátky citróna, posolíme a dusíme 20 minút do polomäkka. Potom podlejeme červeným vínom a ešte 5 minút povaríme. Podávame s ryžou.
Koláč deň a noc
5 vajec, 200 g masla (Hera), 150 g práškového cukru, 1 dcl vody, 300 g hrubej múky, balíček prášku do pečiva, kakao.
V mixéri rozmiešame do spenenia 5 žĺtkov s maslom (Herou), pridáme práškový cukor. Pridáme vodu, hrubú múku, prášok do pečiva a sneh z 5 bielkov. Recept môžeme vylepšiť tak, že namiesto 300 g múky dáme iba 250 g múky a 50 g strúhaného kokosu. Stredne veľký plech vytrieme maslom, posypeme múkou a polievkovou lyžicou ukladáme biele kôpky. Do druhej polovice pridáme kakao a ukladáme tmavé kôpky. Koláč pečieme pri teplote 160 stupňov Celzia 20 minút. Špajdľou skúšame, či je upečený.
Štrúdľa
Štrúdľové cesto, strúhanka, mak, cukor, višne, jablká, hrozienka, maslo
Z jedného balenia štrúdľového cesta urobíme makovo-višňovú a jablkovo-orechovú štrúdľu. Prvý plát posypeme strúhankou, pridáme pomletý mak pomiešaný s cukrom a vykôstkované višne - poukladáme do dvoch tretín tak, aby sme cesto mohli stočiť. Dá sa to robiť pomocou utierky, v ktorej prenesieme štrúdľu na plech.
Druhý plát cesta posypeme strúhankou, pridáme jabĺčka nakrájané na tenké plátky a pomiešané s hrsťou hrozienok a trochou strúhanky, aby cesto nezvlhlo. Pokvapkáme rozpusteným maslom, stočíme. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov 20 - 25 minút.