Jablká majú v našej výžive významnú úlohu. FOTO - TASR |
V súčasnosti, keď si môžeme prirodzený obsah vitamínu C v ovocí doplniť syntetickým vitamínom, sa pozornosť upiera i na ďalšie výživné látky, ktoré majú rovnaký alebo dokonca vyšší zdravotný význam ako uvedený vitamín. A to sú práve jablká. S výnimkou odrody Ontario, Zvonkové a niektorých krajových odrôd, nemajú príliš mnoho vitamínu C, ale obsahujú veľa iných cenných zložiek, ktoré sa (na rozdiel od vitamínu C) nemenia ani po konzervovaní.
Pri ostraňovaní cholesterolu sa najväčší význam prikladá pektínovým látkam; jablká ich obsahujú v značnom množstve. Pektínom je pripisované i znižovanie rizika vzniku srdového infarktu. Vysoko sú však oceňované i preto, že s niektorými kovmi vytvárajú nerozpustné zlúčeniny, ktoré telo vylúči. Detoxikačná schopnosť pektínov je dôležitá pri ochrane organizmu pred olovom, ktoré preniká do prostredia napríklad z výfukových plynov automobilov. Chránia organizmus aj pred ďalšími ťažkými kovmi, napríklad pred rádioaktívnym stronciom či kobaltom, ktoré by sa ináč mohli usadzovať v ľudských tkanivách a pôsobiť rakovinotvorne. V neposlednom rade baktericídne pôsobenie pektínových látok je svojou neškodnosťou i relatívnou účinnosťou vhodné pri liečení niektorých ochorení žalúdka a čriev.
Organické kyseliny, na ktoré sú jablká bohaté, podporujú peristaltiku čriev, a tým podobne ako vláknina obmedzujú podmienky pre vznik rakoviny zažívacieho traktu, zvlášť hrubého čreva.
Fenolové zlúčeniny - kvercetin, epikatechin i leukoantokyány spevňujú steny ciev, ktoré sa stávajú pružnejšie a menej priepustné. Okrem uvedených nutričných látok je to ešte celý rad ďalších, priaznivo pôsobiacich na zdravie človeka. Sú to napríklad flavóny, vláknina, vitamíny B1, B2 a B6, ako aj minerálne látky.
Prof. Ing. IVAN HRIČOVSKÝ, DrSc.