Repku olejnú vysievame na zelené hnojenie. ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR |
Pri dlhšie trvajúcom suchu rastliny výdatne zavlažujeme, podľa potreby aj s pridaním živín. Po každom výdatnom daždi alebo zálievke pôdu plytko pokypríme. O spôsobe zavlažovania sme čitateľov informovali v predchádzajúcich príspevkoch. Zavlažujeme a prehadzujeme aj kompost, ktorý stále dopĺňame vhodnými odpadmi zo záhrady a domácnosti. Pôdnu vlahu udržíme aj nastielaním záhonov, ktoré sa uvoľnili po zbere úrody a nebudú využité následnými plodinami ani na zelené hnojenie. Na zelené hnojenie môžeme v júli vysievať najmä semená repky olejnej, horčice, strukovín, raže, jačmeňa a ďatelinoviny.
Po starostlivej príprave pôdy vysievame osivo reďkovky, reďkví, cvikle, okrúhlice, kvaky, čakanky štrbákovej, kapusty pekinskej, špenátu, valeriánky poľnej, žeruchy a semená ozimných odrôd cibule, kelu i šalátu. Z predpestovaných priesad vysádzame karfiol, brokolicu, kaleráb, kučeravý i ružičkový kel, hlávkový ozimný kel, čakanku štrbákovú typu endívia, hlávkový šalát a prezimujúci pór. Podľa lunárneho kalendára sú najvhodnejšími dňami na výsev pri priaznivých pôdnych a poveternostných podmienkach 6. až 9. júl, 14. až 16. júl a 29. až 30. júl; na výsadbu priesad je to 1., 2. a 14. až 16.júl.
Zberáme cibuľu, nie však podľa kalendára, ale podľa stavu porastu. Najvhodnejšie obdobie pre zber nastáva, keď padne aspoň tretina až polovica žltnúcej vňate. Podobne postupujeme aj pri zbere cesnaku. Neskoro pozberaný cesnak býva zožltnutý, menej odolný proti chorobám, strúčiky sa rozpadávajú a horšie sa skladuje.
Zvýšenú pozornosť venujeme rajčiakom a uhorkám. Odstraňujeme listy napadnuté a poškodené chorobami a pri rajčiakoch tiež malé bočné výhonky, ktoré vyrastajú spoza listov. Uhorkám zaštipujeme hlavné výhonky, aby sa rýchlejšie vyvinuli postranné výhonky, na ktorých sú plody. Plody pravidelne oberáme, aby neprerástli a rastlinu zbytočne nevyčerpávali.
Neskoré druhy zeleniny okopávame a zalievame. Zeler a karfiol prihnojíme 0,1- až 0,3-percentným roztokom viaczložkových hnojív. Pór prihŕňame pôdou do výšky 0,2 až 0,25 metra.
V júli ohrozujú zeleninu viaceré choroby a škodcovia, proti ktorým treba bojovať. O spôsobe ochrany zeleniny budeme informovať v osobitnom príspevku.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.