FOTO
Gazpacho
200 g bieleho chleba, 1 dl olivového oleja, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 750 g zrelých paradajok, 1 uhorka, 1 zelená paprika, 2 lyžice vínneho octu, soľ.
Očistíme papriku, uhorku, cibuľu a cesnak a pokrájame. Paradajky ponoríme na niekoľko sekúnd do horúcej vody, ošúpeme a pokrájame. Všetky ingredencie rozmixujeme na kašu. Masu precedíme a znova mixujeme. Odstránime kôrku z chleba a namočíme ho do vody.
Namočený a vyžmýkaný ho pridáme do zmesi, spoločne s olivovým olejom a vínnym octom a znova rozmixujeme. (Ady chlieb z receptu vynecháva). Prelejeme do polievkovej misy a podľa chuti prilievame dobre vychladenú vodui. Polievka nemá byť hustá ako omáčka, ale ani riedka. Zakrytú ju necháme stáť v chladničke aspoň hodinu, podávame s kockami ľadu, alebo opečeným chlebom.
Karpačo
100 g rezeň z pravej sviečkovej, citrón, olivový olej, mleté biele korenie, soľ, strúhaný parmezán.
Rezeň vložíme do mikroténového vrecka a hladkou stranou dreveného tĺčika ho rozklepeme čo najtenšie. Položíme na tanier, pokvapkáme citrónovou šťavou, polejeme olejom, okoreníme, osolíme a posypeme parmezánom. Necháme odstáť asi 30 minút v chladničke. Ozdobíme kolieskom citróna, kúskom šalátu, alebo rozotreným cesnakom.